Home Landelijke radio Rapport: betaalde muziekdownloads slaan niet aan

Rapport: betaalde muziekdownloads slaan niet aan

De plannen van de muziekindustrie voor betaalde digitale muziekdiensten zijn faliekant mislukt. Dit blijkt uit een rapport van consultancyfirma OC&C Strategy, meldt de BBC op haar website. De meeste muziekbestanden worden nog steeds illegaal uitgewisseld.
Volgens het rapport is er vorig jaar slechts 1 miljoen dollar (1,14 miljoen euro) verdiend aan het betaald downloaden van muziek in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. Tegelijkertijd zijn er maar liefst acht miljard muziekbestanden illegaal uitgewisseld via uitwisselingsdiensten.
De grootste platenmaatschappijen hebben vorig jaar twee betaalde diensten opgericht, MusicNet en Pressplay. De maatschappijen hoopten dat dit de illegale uitwisseling zou kunnen stoppen, maar dat bleek duidelijk niet het geval.
In 2001 wist de muziekindustrie Napster, de grootste digitale uitwisselingsdienst, te sluiten op last van de rechter. Onmiddellijk werd de taak van Napster overgenomen door diensten als Audiogalaxy, Gnutella en Morpheus. Volgens OC&C heeft dit de muziekindustrie in 2001 vijf procent van de cd-verkoop gekost, een percentage dat kan oplopen tot tien procent in 2002.