Zowel de publieke als de commerciële zenders zeggen te worstelen met de muziek van R. Kelly en Michael Jackson, nadat over beide artiesten een documentaire van seksueel misbruik van minderjarigen is gemaakt. De muziek van Michael Jackson boycotten gaat te ver, vinden veel dj’s en zenders. Bij de platen van R. Kelly ligt dat anders.

Op NPO 3 wordt vrijdag ‘Leaving Neverland’ uitgezonden, een vier uur durende documentaire over het vermeend kindermisbruik door Michael Jackson. Gerard Ekdom verwacht na die docu geen boycot van Jacksons muziek. “Die man is niet te negeren. Hij is te groot, muzikanten die nu een hit scoren, zijn schatplichtig aan hem. Als je het al zou willen, er is immers nog niets bewezen”, aldus de Radio 10-dj in het AD.

Ook Wim van Helden van Qmusic denkt dat er van een algehele boycot geen sprake zal zijn. “Jackson is ooit vrijgesproken en kan nu sowieso niet meer worden veroordeeld. Bij R. Kelly kan dat wel. Misschien besluiten we bij een veroordeling straks wel zijn muziek on hold te zetten. Een eeuwige boycot zal dat niet worden.”

Niet op voorhand boycotten

Geen enkele radiozender of dj wil op voorhand de muziek van Jackson of R. Kelly al verbannen. Zowel de publieke radiozenders als Qmusic zeggen de Jacksondocumentaire af te wachten. Talpa Radio, waar Radio 10, Radio 538, Radio Veronica en Sky Radio onder vallen, zegt tegenover het AD de artiesten niet te boycotten.

Een woordvoerder van Radio 10 zegt in de krant: “Wij kunnen niet op de stoel van de rechter zitten, maar sluiten evenmin onze ogen voor wat in de documentaire gezegd wordt. Ook hier houden we het gevoel bij de luisteraars goed in de gaten. Als dat verandert, doen we daar iets mee.”

Foto: Pixabay