Home Landelijke radio Radiostations staan stil bij dodenherdenking

Radiostations staan stil bij dodenherdenking


Veel radiozenders staan morgen stil bij dodenherdenking. Op Radio 1 herdenkt BNN Today de jonge militairen die zijn omgekomen in Uruzgan. Tijdens de uitzending vertellen vrienden en familie van de omgekomen militairen Cor Strik, Mark Weijdt en Ronald Groen  over het verlies van hun dierbare. Hoe hoorden ze het nieuws en wat voor jongens waren deze militairen? De speciale uitzending van BNN Today is morgen, direct na dodenherdenking, te horen Radio 1.

In de uitzending vertellen de zussen van Ronald Groen en Mark Weijdt dat ze het eigenlijk nog steeds niet kunnen bevatten dat hun broer er niet meer is. Ralph Harkema was erbij toen zijn maatje overleed in Uruzgan en vertelt over die fatale dag. De vrienden van Cor Strik organiseerden dit jaar voor de tweede keer een voetbalwedstrijd voor hun overleden vriend. Cor Strik was de eerste Nederlandse militair die door gevechtshandelingen om het leven kwam in Uruzgan. Hij overleed op 20 april 2007 op 21-jarige leeftijd door de ontploffing van een bermbom.

Radio 5 Nostalgia zendt morgen ieder uur (tussen 07:00 en 19:00 uur) kort na het nieuws minidocumentaires uit van personen die vertellen hoe het was om kind in de Tweede Wereldoorlog te zijn. Mensen die Juliëtte Eichholtz (RVU) is tegengekomen bij het schrijven van haar boek ‘Kind in de Tweede Wereldoorlog’. Luisteraars kunnen reageren op de documentaires en delen op Radio 5 Nostalgia hun oorlogservaringen. Tussendoor draait de nostalgische zender muziek uit de jaren ’40 tot en met de jaren ’70.

RTV Drenthe zendt op dinsdag 4 mei een rechtstreeks verslag uit van de Dodenherdenking in voormalig Kamp Westerbork. Vanaf 19:35 uur komt de uitzending op radio en televisie direct vanaf het Nationaal Monument Westerbork. Annette Timmer verzorgt de presentatie.

Vorig artikelNPO-voorzitter: “Hier valt niets te halen”
Volgend artikelNOS-verslaggever Michiel Bosgra nieuwe directeur Omroep Eindhoven