Home Landelijke radio NPO-voorzitter: “Hier valt niets te halen”

NPO-voorzitter: “Hier valt niets te halen”


Als het aan NPO-voorzitter Henk Hagoort ligt wordt er niet bezuinigd op de publieke omroep. “Hier valt niets te halen”, zo zegt hij in het FD. Bijna alle partijen willen op een of andere manier bezuinigen op de publieke omroep.

Hagoort voelt zich in het defensief gedrukt. “Symboolpolitiek. Oude afrekeningen. Sentiment. Het zijn verkapte stellingnames over waar de publieke omroep toe dient. Daar verzet ik me tegen. Ik wil het realisme terug in de discussie.” Hij wil dat het programma-aanbod buiten schot blijft. “Wat ik wil voorkomen is dat er vanuit Den Haag via ondoordacht beleid een greep in de programmering wordt gedaan. Ten koste van mijn buren en de mensen in mijn straat, die genieten van onze programma’s en nergens zeggen dat ze die willen missen. Het is een illusie dat je hier tientallen miljoenen weg kunt halen zonder dat dat je programmering raakt.”

Vooral de drie omroeporkesten zijn een doorn in het oog van politici. Maar volgens Hagoort zijn ze nodig om de programmering van Radio 4 te handhaven. “We hebben die zender voor levende muziek, niet om alleen maar plaatjes te draaien.”

Toch wil de voorzitter zijn steentje bijdragen. “Wij lopen niet weg voor onze verantwoordelijkheid. Vraag het normale van ons: kijk nog eens goed naar je efficiency, kun je niet meer samenwerken, meer samen inkopen, ergens fuseren, heb je je indirecte kosten goed op orde? Dat mag iemand komen uitzoeken. Hoeveel dat kan opleveren ga ik hier niet roepen. Waarschijnlijk enkele miljoenen. We hebben 6,8 procent indirecte kosten en dat vind ik een hele nette norm.”

Vorig artikelOmroep Gennep en M.O.S. Radio willen samen verder
Volgend artikelRadiostations staan stil bij dodenherdenking