Home Landelijke radio Radioring: “We kunnen bekender worden dan de Marconi Awards”

Radioring: “We kunnen bekender worden dan de Marconi Awards”

In de televisiestudio van het AKN-gebouw werd afgelopen vrijdag voor het eerst de ‘Gouden Radioring’, de publieksprijs voor het medium radio, uitgereikt. Na een ontvangst van de gasten op de rode loper werden de prijswinnaars live in het programma ‘Schiffers.fm’ op Radio 2 bekend gemaakt. RadioFreak was er bij en sprak na afloop met winnaars, verliezers en de organisatie.

In de categorie het Gouden Radio-Oortje voor beste radio-evenement versloeg 3FM met ‘Serious Request – Huis op de Neude’ de ‘Top 2000’ en ‘Evers Staat Op bij Frans Bauer’. “Ik had totaal niet verwacht dat er zouden winnen,” aldus zendercoördinator Florent Luyckx. “Ik ben net uitgenodigd voor het Televierring Gala vanavond, daar mogen alle winnaars heen, maar ik heb helemaal geen pak bij me en mijn vriendin weet van niks enzo. We zijn het groentje in het lijstje genomineerden.” Vorige week maandag werd 3FM beste zender bij de Marconi Awards en nu viel het station opnieuw in de prijzen. “Het gaat fantastisch dankzij het nieuwe team dat in 2004 in aangetreden en er ongelofelijk zijn schouders onder heeft gezet. We gaan in de komende tijd nog een hoop mooie dingen doen, zoals in november een late-night televisieprogramma: Serious TV. We zijn continu op zoek naar de grenzen van radio en de grenzen van onszelf en dat doen we samen met de luisteraar.”

De Zilveren Radioster voor radiovrouw van het jaar ging naar Claudia de Breij. Zij was genomineerd samen met Froukje de Both en Sophie Hilbrand. “Toen ik vanochtend wakker werd gemaakt door mijn vrouw dacht ik als eerste ‘zijn de stucers al klaar?’ want we hebben een nieuw huis gekocht waar ze mee bezig zijn en pas daarna bedacht ik me dat ik mijn beste kleren moest uitzoeken voor de uitreiking van de Radioring vanmiddag.” Claudia was ook genomineerd voor de Goude Radioring zelf, de prijs voor het beste programma. “De kans op die prijs schatte ik 0,01 procent en die voor radiovrouw schatte ik 55 procent.” De genomineerden voor radiovrouw van het jaar zijn alle drie ook op televisie te zien. “Blijkbaar helpt het toch als mensen een gezichtje bij een stem weten. Toch denk ik niet dat ik heb gewonnen doordat ik andere dingen doe dan radio, Sophie en Froukje hebben immers een veel mooier gezichtje dan ik.”

Edwin Evers werd radioman van het jaar en kreeg ook de Gouden Radioring voor beste programma. “Ik was vanochtend toch wel gespannen, je bent genomineerd en op een gegeven moment kom er dan een moment dat je denkt: ‘ik wil hem winnen ook’. Afgelopen maandag won ik ook al een Marconi Award en ik heb inmiddels dus redelijk wat prijzen gewonnen, maar ik vind de luistercijfers toch nog wel het meeste belangrijke.” Edwin Evers en Giel Beelen waren in beide categorieën samen genomineerd. “Giel maakt hele goede radio en ik ben er van overtuigd dat hij deze prijs een keer gaat pakken.”

Giel Beelen was twee keer genomineerd, maar ging uiteindelijk, op het Goude Radio-Oortje na, met lege handen naar huis. “Ik had eerlijk gezegd ook niet verwacht dat ik iets zou winnen, de prijs was in waardering gedaald als de ring niet naar Edwin Evers was gegaan. Ik ben eerlijk gezegd al lang blij dat ik hier mag zijn en dat ik überhaupt in de top 3 voorkom.” Giel Beelen won vorige week wel de Marconi Award als Beste presentator/dj. “Blijkbaar zit er in een verschil tussen de mening van een jury en van het publiek, dat zou bijvoorbeeld kunnen zitten in originaliteit of inhoud.”

De Gouden Radioring was opgezet door Arjan Snijders, eindredacteur radio bij de AVRO. “Het is wel raar dat er pas nu een publieksprijs is voor radio, blijkbaar zijn sommige ideeën zo simpel dat niemand die open deur intrapt. Ik heb het overigens zelf bij BNN al geprobeerd, maar daar zagen ze er niets in. Zoals we het nu doen, samen met de Televizierring vanavond, hebben we natuurlijk een groot voordeel: de prijs staat gewoon gelijk. Als je ook kijkt naar de cijfers van het aantal stemmen, zie je dat het goed loopt: in één dag tijd hebben 27.000 mensen via bellen en sms gestemd. Ik denk dat wij de komende jaren bekender kunnen worden dan de Marconi Awards. Volgend jaar gaan we het dan ook zeker weer doen en ik denk ook niet dat we veel aan de opzet gaan veranderen. Een radioprijs moet je op de radio uitreiken in mijn ogen.”

Het verslag van de uitreiking zelf is hier te vinden.

Vorig artikelPeter Koelewijn krijgt Radio 2 Zendtijd Prijs
Volgend artikelAldith Hunkar: “Ik wil weer radio maken”