Home Landelijke radio RADIONL worstelt met regonaliteitsregels

RADIONL worstelt met regonaliteitsregels

RADIONL moet zich aan de regonaliteitsregels houden, dit bepaalde deze zomer de rechter in Rotterdam. De commerciële regiozender van het Hollandse lied kreeg in 2003 een vergunning en moest 64 procent regionaal en 36 procent 'vrij' uitzenden. Inmiddels is duidelijk geworden dat regionaal staat voor waar iemand (zanger/presentator) geboren is.

Nico Silvius, directeur van RADIONL, zegt in de Leeuwarder Courant: "Zanger Jan Tekstra is geboren in Lisse. Hij kwam naar Heeg, hij spreekt Fries, hij zingt Fries. Maar als we een liedje van Jan Tekstra draaien dan telt-ie niet mee voor de regiopunten. Vanwege Lisse." Silvius noemt het in de krant zelfs een soort van discriminatie."

Ook voor de medewerkers kan het invloed hebben. Ook zij worden beoordeeld of ze uit de regio komen. Presentator Teake Wouda komt uit Workum. Als hij presenteert in Groningen of Drenthe, dan telt hij daar in de punten niet mee. "Een ander is geboren in Amsterdam en kwam op zijn derde naar Leeuwarden. Hij is in mijn ogen een Fries. Maar volgens de regels niet. Je zou zeggen: geen wereldprobleem. Maar wel voor RadioNL. Als deze regels blijven, kan het betekenen dat ik sommige presentatoren niet meer een programma mag laten maken. Dat kan de bedoeling toch niet zijn."

Silvius laat weten dat er duidelijke regels moeten komen in de Mediawet. "Er staat nergens wat het begrip regio inhoudt. Toevallig zijn wij nu het haasje, maar straks zijn Radio Simone en Radio Decibel dat. En wat denk je van de publieke omroep? Waar zijn alle presentatoren van Omrop Fryslân geboren? Zeg het maar."

Vorig artikelLuisteraars uitgenodigd bij laatste ‘De Heer Ontwaakt’ op Radio 2
Volgend artikelMatthijs van Nieuwkerk presenteert uur lang op 3FM