Home Landelijke radio RadioNL mag blijven uitzenden in Cuijk en Ameland

RadioNL mag blijven uitzenden in Cuijk en Ameland

RadioNL mag van het Agentschap Telecom blijven uitzenden in Cuijk en Ameland. Dat heeft het Agentschap geconcludeerd na een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Agentschap Telecom heeft in 2008 elf uitzendvergunningen verleend aan RadioNL. Daarbij zaten ook 95.3 FM (Kavel B31) in Cuijk en 89.4 FM op Ameland (Kavel B27), Tegen deze twee vergunningen is toen bezwaar ingediend. In 2011 zijn deze vergunningen op aanvraag verlengd tot 2017. Tegen deze verlenging is geen bezwaar ingediend.

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft vorige week geoordeeld dat de oorspronkelijke vergunningen van RadioNL voor Ameland en Cuijk, niet verleend hadden mogen worden. Reden is dat in de aanvraag uit 2008 te weinig plannen stonden voor regionaal nieuws en informatie. Daardoor voldeed de aanvraagd niet aan de minimumeisen voor regiogerichtheid.

Deze uitspraak van het College gaat alleen over de oorspronkelijke vergunning uit 2008 en dus niet over de aanvraag en verlenging van 2011. Uit de rechtspraak volgt dat wanneer er geen bezwaren tegen een vergunning zijn ingediend, de vergunninghouder er van uit mag gaan dat deze vergunning niet toch plotseling wordt ingetrokken. Nu er geen bezwaar is ingediend tegen de verlenging, blijft deze dus in stand en kan RadioNL tot 2017 blijven uitzenden.

In 2008 werd het bezwaar ingediend door Memories FM, een nog op te zetten commerciële zender uit de Brabantse gemeente Landerd en de Stichting Kabelkrant Ameland. Het College oordeelt dat ook zij geen aanspraak kunnen maken op de vergunningen. Want ook hun aanvragen voldeden niet aan de minimale vereisten voor regiogerichtheid. Voor Agentschap Telecom levert de uitspraak aanknopingspunten op om de definitiebepaling van regiogerichtheid van niet-landelijke commerciële omroepen nader te bestuderen.

Vorig artikelHenk Westbroek wil burgemeester van Utrecht worden
Volgend artikelRadio 10 maandag helemaal over op FM