Home Landelijke radio RadioM vreest strop door wijzigen frequentie

RadioM vreest strop door wijzigen frequentie

De directie en hoofdredactie van de Utrechtse regionale publieke zender Radio M maken zich zorgen over de effecten van de aanstaande wijziging van de uitzendfrequentie op 1 september 2002. Er dreigen een financiële strop en een terugloop van het aantal luisteraars. Ook vreest RadioM dat Utrechters hun ‘calamiteitenzender’ niet meer op hun toestel weten te vinden.
In september wijzigt de zenderfrequentie van de Utrechtse regionale omroep in 93.1 FM. Dat komt doordat het Rijk de commerciële zender Business Nieuws Radio gaat toelaten. Deze omroep krijgt de huidige frequentie van RadioM (100.1 FM).
Verder is de leiding van RadioM boos over de geringe vergoeding van de rijksoverheid om de frequentieveiling te communiceren naar de luisteraars. De omroep heeft 130.000 Euro aangeboden gekregen, maar de werkelijke kosten worden door Hoofdredacteur Sponselee geschat op wel 500.000 Euro. Dit ondanks de toezegging van staatssecretaris De Vries van verkeer en waterstaat aan de Tweede Kamer dat de ‘niet-technische kosten naar redelijkheid en billijkheid worden vergoed’.
Koepelorganisatie ROOS is ingeschakeld om te proberen meer geld in Den Haag los te weken. Directeur Robert Zaal toonde zich al bij de presentatie van de eerste plannen voor de frequentiewijzigingen zeer kritisch. We zijn er nog altijd niet uit,” rapporteert Zaal. Er is nog een gapend gat van 1,7miljoen euro (voor alle negen omroepen die de frequentiewijziging raakt) tussen het bod van het ministerie en de eis van ROOS.
Zaal denkt dat als beide partijen water bij de wijn doen nog deze maand zaken kunnen worden gedaan.