Home Landelijke radio Radiolab op Radio 1 keert terug

Radiolab op Radio 1 keert terug


Programmamakers met originele ideeën kunnen deze opnieuw indienen bij Radio 1. Op zondag 23 mei begint de zender met een tweede editie van het Radiolab. De eindredactie bestaande uit Frans Kotterer (NPS), Klaas Jan Baas (EO), Niels Wensing (AVRO), Hans Ganzevoort (NCRV) en Marion van de Wouw (NOS) beoordelen voorstellen die binnenkomen.

Vorig jaar werd het Radiolab voor het eerst uitgezonden. Dat leverde programma’s als ‘NOS Radio Jeugdjournaal’,  ‘Papa Hotel’ en ‘Eenenalland’ op. Tot nu toe zijn geen van deze programma’s daadwerkelijk in de programmering van Radio 1 terecht gekomen. Maar dat gaat nog wel gebeurd, zegt Frans Kotterer in Spreekbuis. “De eindredactie van Radiolab heeft de zendermanager en zenderredactie geadviseerd in het nieuwe uitzendschema een plek te vinden voor drie programma’s.” Het gaat om ‘Mangiare’, een eet- en kookprogramma van de NPS, ‘Koppen in het Nieuws’, een portret van iemand in het nieuws en ‘Pappa Hotel Doc’. Daarnaast is de NOS geadviseerd binnen de eigen zendtijd ruimte te maken voor de radioversie van het NOS Jeugdjournaal.

“Het was van meet af aan duidelijk dat de programma’s niet meer in het zendschema vanaf 1 september 2009 een plaats konden krijgen omdat dit al vast lag. Dus op z’n vroegst 1 september 2010”, zegt Kotterer. Op dit moment wordt gewerkt aan het nieuwe zendschema van de publieke zenders. “Het nieuwe uitzendschema op Radio 1 wordt een puzzel van jewelste met de nieuwe toetreders en MAX.”

Het Radiolab zal komende zomer op zondagen tussen 12:10 en 13:00 uur uitgezonden worden. Programmavoorstellen hoeven geen vijftig minuten zendtijd te duren. “Ook voorstellen voor een half uur of een kwartier worden in behandeling genomen”, aldus Koterrer. De ideeën moeten “prikkelend en origineel” zijn, maar wel op Radio 1 passen. Daarnaast moeten ze live gepresenteerd worden.