Home Landelijke radio Radio 2 start digitaal kanaal in Surround Sound

Radio 2 start digitaal kanaal in Surround Sound

Radio 2 start aanstaande maandag officieel met het digitale kanaal ‘Radio 2 in Concert’. Er werd al een tijdje getest met het kanaal. De zender biedt concerten van onder anderen Bruce Springsteen, Golden Earring, U2 en Katie Melua. Ht kanaal wordt uitgezonden in Surround Sound, wat een ruimtelijk geluidseffect geeft waardoor de luisteraars het concert beleven alsof ze midden in de zaal zitten. 

Surround Sound klinkt beter dan stereo omdat het geluid is opgenomen op tenminste 5 verschillende audiokanalen. Stereogeluid daarentegen wordt vastgelegd op twee kanalen. Radio 2 in Concert maakt gebruik van een hoge audiostream van 384 kbps WMA voor een optimaal concertgeluid. Ook wordt er geen audio-compressie gebruikt, om zo de geluidskwaliteit hoog te houden. Voor de liefhebbers van stereo biedt Radio 2 ook een aparte stereo-stream aan.

De muziekkeuze is afgestemd op de doelgroep van Radio 2 (35-54 jaar). Het kanaal is voorlopig alleen via internet te horen. In de toekomst moet de digitale kabel daarbij komen.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil in totaal 25 radiozenders digitaal gaan aanbieden, zo werd eind vorig jaar bekend. Zo wordt er vanuit Radio 2 ook gewerkt aan ‘Radio 2 Top 2000’ en ‘Radio 2 Cabaret / kleinkunst / luisterlied’.