Home Landelijke radio Radio 1 start experiment met Visual Radio

Radio 1 start experiment met Visual Radio

Radio 1 gaat na de Olympische Winterspelen experimenteren met Visual Radio. "Niet met een webcam, maar met meerdere camera's en een regisseur: actuele dag-tv voor weinig geld", zegt zendermanager Laurens Borst van Radio 1 in de Volkskrant.

Vanaf 1 januari gaat de programmering van de publieke nieuws- en sportzender helemaal op de schop. "Het belangrijkste is dat Radio 1 een nog sterkere nieuwszender wordt." De fusieomroepen krijgen allemaal een flink blok gevolgd door het EO-programma Dit is de Dag. "Maar dan veel newsier, tussen 18:00 en 19:00 uur, met Tijs van den Brink. In de avond krijgt de VPRO drie keer per week een magazine over het buitenland."

Tijdens alle programma's levert de NOS ieder uur twee nieuwsitems. "Wij noemen dat streaming nieuws. Het ochtendblok en avondblok van het Radio 1 Journaal van de NOS worden wel allebei een half uur korter, maar dat zal ruimschoots worden gecompenseerd door die NOS-bijdragen. Flexibiliteit wordt heel belangrijk."

De nieuwe programmering betkent niet dat er minder muziek gedraaid zal worden. "Integendeel. Uit nieuw onderzoek blijkt dat 48 procent van de luisteraars naar het Radio 1 Journaal de huidige situatie -twee plaatjes per uur- waardeert. Liefst 35 procent zou in de ochtend juist meer muziek willen hebben. 19 procent wil geen muziek, tja, en die groep krijg je toch nooit tevreden", aldus Borst.

Daarnaast zal er moeten worden nagedacht over de bezuinigingen van 50 miljoen euro van het tweede kabinet Rutte. "Ga je de kaasschaaf hanteren of maak je nieuw beleid? Dat is de vraag. Wij zijn meer van dat laatste. We willen Radio 1 nog beter maken, met nog minder geld."