Home Landelijke radio Radio 1 live tijdens Amerikaanse verkiezingsnacht

Radio 1 live tijdens Amerikaanse verkiezingsnacht

De NOS doet live verslag van de Amerikaanse verkiezingen op Radio 1. In de nacht van 4 op 5 november wordt er 9,5 uur live radio gemaakt vanuit Washington. Onder meer presentatoren Lucella Carasso, Chris Kijne en correspondent Ron Linker verzorgen de uitzending. Met gasten uit binnen- en buitenland, verslaggevers in de hoofdkwartieren en de laatste tussenstanden.

Net als de televisie-uitzending komt het radioprogramma van NOS Nieuws vanuit het Occidental in Washington, vlakbij het Witte huis, waar de presentatoren een groot aantal gasten ontvangen. Met hen bespreken zij ieder uur een essentieel thema. In de eerste uren van de nacht wordt teruggeblikt op acht jaar Bush. Ook de voorbije campagne komt uitgebreid aan bod. En als de eerste uitslagen binnenkomen, wordt stil gestaan bij vragen als; Wat beweegt de kiezer? Was is de rol van de ‘black vote’? Wat is de rol van het geloof? En wat is de invloed van de economie? Het laatste deel van de uitzending staat in het teken van het buitenlands beleid en de vraag wat er onder een nieuwe president gaat veranderen.

Verslaggevers Matthijs van de Wiel en Joris van de Kerkhof doen de hele nacht live verslag vanuit de hoofdkwartieren van beide kandidaten in Chicago en Phoenix. De uitslagen zijn de rode draad van de uitzending. Verder bestaat de uitzending uit de vaste rubrieken ‘Let’s go dutch’, waarin Nederlandse Amerikanen aan het woord komen en ‘Ask Ron’, waarin de luisteraar vragen kan stellen aan correspondent Ron Linker.

In de rubriek ‘Meet Joe Sixpack’ is te horen hoe verslaggever Jeroen Wielaert bij een gewone Amerikaanse burger thuis op de bank de verkiezingsnacht beleeft. Daarnaast verzorgt NOS Radio van 4 november 19:00 uur tot 5 november 19:00 uur op de halve uren nieuwsblokjes met het laatste verkiezingsnieuws.