RTV Drenthe heeft een positief advies gekregen van de Raad voor Cultuur voor twee themezenders. De raad schrijft in het advies aan minister Slob (Media) dat ‘Radio Dreents’ en ‘Bluesradio Drenthe’ bijdragen aan het versterken van de regionale identiteit en past binnen de publieke mediaopdracht.

Op ‘Radio Dreents’ is uitsluitend Drentstalige muziek – van oude luisterliedjes tot Drents cabaret en Drentse blues – te horen. De zender kan tot de eerste volledig Drentstalige muziekzender van Nederland leiden. “Het Drents is een variant van de in Nederland erkende streektaal Nedersaksisch,” schrijft de raad. De raad vindt het positief dat het Drents met de plannen verder ondersteund en uitgedragen wordt.

Kanttekening

‘Bluesradio Drenthe’ is bedoeld als een audiokanaal voor liefhebbers van Drentse blues en aanverwante muziek. De raad maakt wel de kanttekening dat het juist de bluesmuziek van Drentse bodem is die het kanaal onderscheidend maakt. De verhouding tussen Drentse en Amerikaanse blues moet niet gaan schuiven, waarschuwt de raad.

De landelijke en regionale publieke omroep hebben instemming van de minister nodig om meer extra kanalen te mogen starten, wijzigen of te stoppen. De minister vraagt hierbij advies aan het Commissariaat voor de Media en de Raad voor Cultuur.

Foto: RTV Drenthe