Home Landelijke radio “Publieke omroepen moeten samenwerken om bezuinigingsproblemen op te lossen”

“Publieke omroepen moeten samenwerken om bezuinigingsproblemen op te lossen”

De publieke omroepen moeten meer gaan samenwerken om de sociale gevolgen van de bezuinigingen op te lossen, dit meld Villamedia. Dat is de reactie van de mediabonden NVJ, FNV KIEM, CNV Media en De Unie op een brief van de Raad van Bestuur van de Publieke Omroep, waarin een omroepbreed sociaal plan wordt afgewezen. “Maak maar afspraken per individuele omroep”, zegt de Raad van Bestuur, die daarmee niet aanstuurt op gezamenlijke verantwoordelijkheid.

Inmiddels is er wel onderhandeld over een gezamenlijk sociaal plan voor de Publieke Omroep en de EO. Die gesprekken zijn nog niet afgerond maar worden gehinderd door de weigering van omroepen om samen te werken.

De Bonden zullen zelf ook druk uitoefenen bij de omroepen om zich aan te sluiten bij dit sociaal plan. Daarin moet behoud van werkgelegenheid centraal staan. “Afspraken over herplaatsing, arbeidspool, begeleiding naar ander werk en oudere werknemers zijn veel beter te maken voor de totale publieke omroep”, stellen de bonden. “Het is verspilling van creativiteit en energie als iedere omroep weer zelf dit wiel gaat zitten uitvinden”. Ze vinden ook dat zo’n breed sociaal plan dezelfde werkingsduur moet hebben als de periode waarin de omroepbezuinigingen moeten worden doorgevoerd (2004-2007). Dat geeft tijd om goede oplossingen te vinden voor medewerkers die hun baan kwijt raken.

In totaal zijn tussen de 400 à 500 banen in het geding. Dat is meer dan 10 procent van het aantal medewerkers. “Een reden te meer voor een gezamenlijke aanpak” stellen de bonden.