Home Landelijke radio Publieke Omroep in beroep tegen uitspraak CvdM

Publieke Omroep in beroep tegen uitspraak CvdM

Het Commissariaat voor de Media maakte maandag bekend dat de publieke omroep moet stoppen met de multiculturele radiozender Colorful Radio. De themazender onderscheidt zich volgens het commissariaat onvoldoende van andere landelijke zenders, en lijkt te veel op jongerenstation Radio 3 FM.

Inmiddels is bekend geworden dat de publieke omroep bezwaar aantekent tegen het besluit. Volgens woordvoerder Jeroen Wassenberg zal de omroep de rechter vragen te mogen blijven uitzenden tot het commissariaat opnieuw uitspraak doet. Naar verwachting gebeurt dit over twee à drie maanden.

Wassenberg zegt tegen de Volkskrant: “We willen een tweede kans. De eerste keer hebben we een plan met hoofdlijnen ingediend. Nu zijn de ideeën veel concreter.” In tegenstelling tot Radio 3 FM wil Colorful Radio onder andere turkpop, Caribische en Latin muziek uitzenden.

De Nederlandse Vereniging van Commerciële Radio (VCR) spande in februari een kort geding aan tegen de overname van Colorful Radio door de publieke omroep. De rechter verwees de zaak door naar het CvdM. De VCR stelde dat sprake was van oneerlijke concurrentie. VCR-voorzitter Martin Banga vindt Colorful Radio te algemeen. ‘Bovendien hoeft Radio 3 FM nu niets meer te doen met minderheden. Deze zender is een Radio 538 geworden, gefinancierd met publiek geld. Straks komt er nog een publieke BNR Nieuws Radio of Sky Radio.’

J. Westerhof, zendercoördinator van Radio 1, 747 AM en betrokken bij de overname van Colorful, zegt verrast te zijn door de uitspraak. “Wij hebben grote problemen om migranten van de tweede en derde generatie te bereiken via onze bestaande zenders. Daarom is Colorful Radio ontstaan. Het is zeker niet zo dat we al onze migrantenprogramma’s nu op dat kanaal uitzenden en dat niet meer doen via de andere zenders. Maar als we bijvoorbeeld Radio 3FM inrichten als urban zender, dan bedien je andere groepen weer niet, die niet in grote steden leven. Daarom hebben we voor deze oplossing gekozen.”