Home Landelijke radio Publieke omroep brengt verkeersinformatie via RDS

Publieke omroep brengt verkeersinformatie via RDS

De publieke omroep is begonnen met het doorgeven van verkeersinformatie van TMC4U. Dit gebeurt via radionet 3 FM. TMC4U is een initiatief van Siemens Nederland (techniek en organisatie) en de ANWB (verkeersredactie). Het biedt actuele informatie over files, wegwerkzaamheden, ongevallen, gladheid en windwaarschuwingen. De verkeersredactie krijgt haar informatie via het Traffic Information Center (TIC) van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat.
Op (auto)radio’s, die zijn uitgerust met RDS/TMC-ontvangst, zijn de meldingen van het TIC tijdens het autorijden in tekst te lezen of als gesproken woord te beluisteren. Bij sommige autoradio’s kan er een selectie gemaakt worden van wegen. Technisch is het ook mogelijk de informatie in tekst of in een plaatje om te zetten in plaats van in spraak.
Vanuit het TIC gaat de informatie naar Nikita, Het consortium van Siemens, Locheed en Nozema die de TMC verkeersinformatie verzorgt. De complete informatie, in de vorm die door de radio wordt begrepen, gaat dan naar de RDS server van Nozema. In deze computer wordt de TMnformatie gevoegd bij de andere RDS informatie. Tenslotte wordt de RDS signalen, samen met het programma van 3 FM uitgezonden. Hetzelfde TMC signaal zal binnenkort ook via de FM zenders van Sky radio en Classic FM uitgezonden worden.
De verkeersinformatie is ook op internet te bekijken. In het Nozema gebouw in Lopik wordt 3 FM ontvangen op een speciale ontvanger, die ingebouwd is in een PC. De ontvangen TMC informatie wordt in deze PC in tekst omgezet en toegevoerd aan de webserver waarop de Nozema website staat. Klik hier om de informatie te bekijken.