Home Podcast Podcastserie staat stil bij founding fathers van de Nederlandse radio

Podcastserie staat stil bij founding fathers van de Nederlandse radio

100 jaar Radio Founding Fathers

De radio in Nederland bestaat komend najaar 100 jaar. Maar wie stonden er eigenlijk aan de wieg van het medium in ons land? Herbert Codée, die al enkele jaren ‘De Radiopodcast’ maakt, dook in de archieven en interviewde experts voor een documentairereeks ‘Founding Fathers van de Nederlandse radio’. De eerste aflevering is nu beschikbaar.

“‘In de zomer van 2018 heb ik vele dagen in Beeld en Geluid doorgebracht, op zoek naar historische fragmenten uit de radiogeschiedenis. De aanleiding voor deze documentaire: Hanzo Idzerda, de pionier weet luisteraars in Nederland en Engeland te boeien met radio, maar is hij echt de eerste internationale pionier, of zijn er anderen die deze claim kunnen leggen?”, aldus Codée.

Vier afleveringen

De documentairereeks bestaat uit vier afleveringen, waarin de podcastmaker praat met onder meer Erik de Zwart, Ruud Hendriks en Duncan Stutterheim. Ook mediahistoricus Huub Wijfjes en journalist Peter Schavemaker komen aan het woord.

De serie is overigens niet de enige podcast die er gemaakt wordt vanwege het 100-jarig jubileum van de radio in Nederland. Harm Edens en Arjan Snijders maken ‘100 jaar Radio’ dat wordt uitgezonden op NH Radio en beschikbaar is als podcast. Vincent Bijlo en Ger Jochems maken voor NPO Radio 1 de serie ‘Hallo Hier Hilversum’. Bert Kranenbarg maakt voor NPO Radio 5 een serie over historische radioprogramma’s.

https://soundcloud.com/deradiopodcast/100-jaar-radio-idzerda-van-niets-naar-iets