Home Landelijke radio NPO Radio 1 Peter de Bie door ‘vertrouwensbreuk’ op non-actief bij AVROTROS

Peter de Bie door ‘vertrouwensbreuk’ op non-actief bij AVROTROS

Peter de Bie en Mieke van der Weij

Peter de Bie is voorlopig niet meer te horen op NPO Radio 1. Door een ‘vertrouwensbreuk’ is de presentator van de Nieuwsshow op non-actief gesteld. Dit meldt Villamedia. Mede presentatrice Mieke van der Weij heeft laten weten aan het het eind van dit jaar te stoppen met het programma.

Van der Weij zet er zelf een punt achter nadat ze te horen kreeg dat De Bie vervangen wordt door Jan Mom. “Dat is mij in het verkeerde keelgat geschoten.” Van der Weij zegt ‘niks persoonlijks’ tegen Jan Mom te hebben, maar was zeer tevreden over de samenwerking met De Bie. “Mom is wat mij betreft niet de goede opvolger. Ik ken hem goed, hij heeft vaker voor De Bie ingevallen. Maar Peter de Bie en ik zijn allebei heel verschillend, en dat maakt het programma juist sterk. Ik heb besloten dat ik geen zin heb om een mindere versie van de Nieuwsshow te gaan maken. Vandaar dat ik ermee stop nadat mijn contract eind dit jaar is afgelopen. Tot die tijd blijf ik met Mom presenteren.”

Vertrouwensbreuk

AVROTROS wil geen toelichting geven op de oorzaak van de vertrouwensbreuk. In een eerste reactie stelt de omroep: “Er is een vertrouwensbreuk ontstaan tussen AVROTROS en Peter de Bie, waardoor we genoodzaakt zijn om hem per direct op non-actief te stellen. Het klopt dat Jan Mom hem opvolgt als presentator van de Nieuwsshow. Mocht Mieke van der Weij daarnaast besluiten om per 1 januari te stoppen als presentator van het programma, dan zullen wij zorgen voor een waardige opvolger die past in de al ruim dertig jaar lang oude traditie van het succesvolle radioprogramma.”

De Bie en Van der Weij presenteerden samen sinds oktober 1996, toen Van der Weij het stokje overnam van Ellen Brusse. De Bie begon in 1994 als opvolger van Wim Bosboom.