Home Landelijke radio Personeel RTV Rijnmond: geen geld over de balk

Personeel RTV Rijnmond: geen geld over de balk

Het personeel van Radio- en TV Rijnmond is niet tevreden met de gang van zaken rond het aan de kant zetten van beide hoofdredacteuren.
Uit het rapport Welters blijkt dat de hoofdredacteuren zeker niet als enigen verantwoordelijk zijn voor het huidige financiële debâcle. Het is voor het personeel onverteerbaar dat twee mensen het slachtoffer worden van de fouten die zijn gemaakt door een grotere groep verantwoordelijken in de bedrijfsleiding en bestuur.

Het rapport Welters verheldert de oorzaken van de huidige problemen bij de stations. De conclusies worden niet bestreden. Wel maakt het personeel zich zorgen over de suggestie die na verschijning van het rapport zou kunnen ontstaan dat bij RTV-Rijnmond geld over de balk wordt gegooid. Weliswaar toont het rapport aan dat sprake is geweest van ontoelaatbare budgetoverschrijdingen, maar dat budget is slechts aangewend ten behoeve van het tot stand brengen van programma’s. De situatie bij RTV-Rijnmond is in dat opzicht onvergelijkbaar met die bij RTV-West, waar onder andere sprake is van investeringen in luxe huisvesting en een wagenpark.

De budgetoverschrijdingen hebben ook te maken met de ontoereikendheid van die budgetten. Bij alle regionale omroepen in Nederland is sprake van een structurele onderfinanciering. Onlangs heeft de tweede kamer nog vastgesteld dat de financiele situatie bij deze omroepen nijpend is, door in een motie vast te leggen dat regionale omroepen moeten worden uitgezonderd van bezuinigingsmaatregelen.

Aan de belangstelling van het publiek ligt het niet: het huidige weekbereik van TV-Rijnmond is door Intomart vastgesteld op 900.000 mensen, Radio Rijnmond is marktleider in haar regio en de website Rijnmond.nl wordt 35.000 keer per dag bekeken.

Tijdens de campagne “rijnmond, niet te missen” zijn de afgelopen weken duizenden steunbetuigingen ontvangen van kijkers en luisteraars.