Home Landelijke radio NPO 3FM Paul van der Lugt: “3FM moet weer opnieuw opgebouwd worden”

Paul van der Lugt: “3FM moet weer opnieuw opgebouwd worden”

Volgens Paul van der Lugt is 3FM nu ‘een radiostation in opbouw’. Dat zei de voormalig zendermanager van 3FM in ‘De Perstribune’ op NPO Radio 1. “Er zijn heel veel vertrouwde mensen weggegaan naar Radio 2 en 538, en er zijn veel goede, nieuwe mensen bijgekomen. Er moet nu gewoon een heel nieuw radiostation opgebouwd worden.”

Van der Lugt luistert anno 2017 zelf nog met enige regelmaat naar 3FM, vertelde hij. “Ik volg het station kritisch. Ik zie hoe het gaat met de luistercijfers. Het gaat niet zo goed”, zei hij, verwijzend naar het marktaandeel dat momenteel het laagste sinds 2004 is.

Volgens Van der Lugt zijn de luistercijfers van 3FM een golfbeweging. “Maar”, merkt de oud-zendermanager op: “3FM moet er rekening mee gaan houden dat jongeren, op het moment dat ze radio interessant gaan vinden, minder snel naar de radio zullen wandelen dan vroeger. Jongeren kunnen nu veel meer hun eigen muziek uit hun telefoon halen. Het unieke van muziek is helemaal weg.”

Nieuwe muziek
De voormalig zendermanager prijst wel de vernieuwde aanpak van 3FM op het gebied van nieuwe muziek. “Het station probeert op een hele goede manier om allemaal nieuwe liedjes te ontdekken en die op een bepaalde manier en in een bepaalde volgorde te presenteren voor de luisteraar.”

Blijft er behoefte aan 3FM-achtige muziek op een radiozender? “Dat zullen de huidige makers moeten bewijzen”, antwoordde Van der Lugt op de vraag van de Radio 1-presentator. “Het gaat niet alleen om de muziek, want die behoefte aan muziek blijft altijd. Het gaat om de manier waarop je de muziek als het ware uitserveert aan je luisteraars.”

Wilbert Mutsaers
Paul van der Lugt was van 1992 tot 2002 zendermanager van 3FM. Hij werd opgevolgd door Florent Luyckx. Ook hij liet zich het afgelopen jaar, net als Van der Lugt, regelmatig uit over het kwakkelende 3FM. Vorig jaar september zei Luyckx nog dat de 3FM-luisteraar de weg kwijt is.

In tegenstelling tot zijn voorgangers, laat voormalig zendermanager Wilbert Mutsaers zich niet uit over 3FM. “Toen ik in december 2015 ontslag nam, heb ik besloten om me niet publiekelijk uit te laten over 3FM, om opvolgers niet voor de voeten te lopen”, aldus Mutsaers onlangs tegen deze website.

Mutsaers stopte eind 2015 bij 3FM. Hij werd opgevolgd door huidig zendermanager Basyl de Groot.