Home Landelijke radio Overijsselse gedeputeerde start onderzoek naar RTV Oost

Overijsselse gedeputeerde start onderzoek naar RTV Oost

De Overijsselse gedeputeerde Dick Buursink laat het Enschedese bureau I&O Research onderzoeken hoe het met de waardering van de burgers in de provincie voor de regionale omroep RTV Oost is gesteld. Buursink wil weten hoeveel inwoners kijken of luisteren naar RTV Oost en wat zij van de kwaliteit vinden.

Buursink zei onlangs in ruil voor de tien miljoen die RTV Oost jaarlijks ontvangt meer zicht te willen hebben op de bedrijfsvoering, vroeg zich af of de omroep wel op effectieve wijze communiceert met de burger en gaf te kennen dat ‘Oost’ zich meer verantwoordelijk moet voelen voor het culturele klimaat in de provincie. Bovendien zette Buursink Legien Kromkamp en andere PBO-leden neer als ‘goedwillende burgers die af en toe een ritueel dansje maken’. 

Legien Kromkamp, tegenwoordig vanuit haar woonplaats Ambt-Delden werkzaam als communicatieadviseur, is voorzitter van het Programma Bepalend Orgaan (PBO) van RTV Oost. De oud-programmamaker van de NCRV reageert getergd op de opmerkingen die de Overijsselse gedeputeerde maakte.

De uitspraken deden Kromkamp meteen denken aan hoe Jan Nagel in de jaren zeventig tekeer ging bij de Vara. "Dat idee dat je het volk moet verheffen, die typisch sociaaldemocratische zendingsdrang ja, dat zag je vroeger bij Nagel en nu bij Dick. Op zich spreekt het me best aan, maar zo kan RTV Oost in deze tijd niet functioneren. Oost is er voor iedereen."

Directeur-hoofdredacteur Henny Everts van RTV Oost vindt dat Buursink de onafhankelijkheid van zijn omroep aantast. "De opvatting van Dick Buursink is hier bekend, maar hij gaat gewoon niet over de vraag hoe wij hier werken." Volgens hem controleert het Commissariaat voor de Media de omroep en is dat voldoende.