Home Landelijke radio Oud zendschip Radio Veronica mogelijk naar Waalwijk

Oud zendschip Radio Veronica mogelijk naar Waalwijk

Het voormalige zendschip van Radio Veronica komt mogelijk terug naar Nederland. De tot danscafé omgebouwde boot ligt al vijf jaar in de haven van Antwerpen. Ben Scholten, voorzitter van de afdeling Waalwijk van Koninklijk Horeca Nederland, wil het schip naar zijn woonplaats halen. Het zou daar dienst moeten doen als discotheek.

“De gemeente heeft zich vorig jaar uitgesproken voor de vestiging van een kleinschalige discotheek in Waalwijk”, vertelt Scholten. Toen de horeca-ondernemer erop werd gewezen dat het Vlaamse danscafé te huur was, besloot hij hier meteen werk van te maken. “Ik ben momenteel in onderhandeling met de eigenaar van het schip en donderdag heb ik een gesprek met wethouder Van Eeten.”

Scholten heeft al enthousiaste reacties gekregen van burgers en gemeenteraadsleden op zijn plan, maar houdt nog een slag om de arm. “Er is nog geen horecabestemming voor de haven. Ook moet worden gekeken naar parkeerplek.” De ruimte is er volgens de voorzitter wel, maar de vraag is of de gemeente toestemming geeft voor deze manier van gebruik. “Ondernemers kijken eerst naar kansen, de gemeente vaak juist naar problemen.”

Hij ziet het voormalige zendschip zelf als “een buitenkansje”. ,,Het schip is al ingericht als discotheek en biedt ruimte aan ongeveer 550 man. Het is hufterproof, stevig, knus en brandveilig. Een weekje verven en poetsen en dan kan de discotheek open.” Als Scholten geen geschikte ondernemer voor de feestboot kan vinden, wil hij zelf de exploitatie voor zijn rekening nemen.

Norderney, zoals de officiële naam van het schip luidt, werd in de jaren zestig gekocht door piratenzender Veronica. Tien jaar lang werden de uitzendingen verzorgd vanaf zee, totdat een internationale wet in 1974 hieraan een einde maakte. Sindsdien hebben diverse ondernemingen de boot gebruikt als horecagelegenheid. [BN / de Stem]