Home Landelijke radio OPTA stelt voorwaarden aan frequentieverdeling DAB

OPTA stelt voorwaarden aan frequentieverdeling DAB

KPN mag niet alle drie de T-DAB frequenties in handen krijgen. Dat zegt Telecomwaakhond OPTA in een advies aan het ministerie van Economische Zaken. T-DAB (Terrestrial Digital Audio Broadcasting) staat voor digitale radio-uitzendingen via de ether. De verdeling zal volgend jaar plaatsvinden.

Uitgangspunt bij het gevraagde advies was of er mogelijk mededingingsproblemen zouden kunnen ontstaan door het uitgeven van vergunningen voor T-DAB. Naast het advies van de OPTA met betrekking tot het aantal T-DAB kavels dat KPN in bezit mag krijgen heeft de OPTA het ministerie nog meer overwegingen meegegeven die in de tendervoorwaarden meegenomen kunnen worden.

De OPTA heeft bijvoorbeeld voorgesteld dat er extra voorwaarden zullen worden gesteld aan de daadwerkelijke ingebruikname van de te vergeven kavels. Hiermee wil men voorkomen dat telecombedrijven T-DAB kavels uit strategisch oogpunt kopen en vervolgens niet in gebruik nemen.

Op dit moment is er één T-DAB pakket in Nederland, als test, in de lucht. Dit pakket wordt vanaf tien zenderlocaties in Nederland uitgezonden via het kanaal 12C. De zenders die zijn te ontvangen zijn Radio 1, Radio 2, 3 FM, Radio 4, Radio 5, Radio 6, FunX, Radio Top 2000, 24nieuws en Info Publieke Omroep. Voor de ontvangst is een speciale DAB-ontvanger nodig. [TVsatellite / OPTA]

Vorig artikelBetaalde krachten Omroep Hilversum krijgen ontslag
Volgend artikelDeltapiraat eist etherfrequentie