Home Landelijke radio Ook onrust bij Joodse Omroep

Ook onrust bij Joodse Omroep

Na trammelant bij de Nederlandse Moslim Omroep is er nu volgens De Pers ook ruzie binnen de Joodse Omroep. Het bestuur heeft de directeur ontslagen, het personeel heeft zich ziek gemeld. Medewerkers van de Nederlandse Moslim Omroep, die zelf overhoop liggen met hun voormalige directeur Frank William, zagen vorige week maandag ook directeur Annet Betsalel van de Joodse Omroep met verhuisdozen haar werkkamer verlaten. De twee kleine omroepen huizen in hetzelfde gebouw in het Hilversumse Mediapark.
Sinds vorige week zijn alle lichten bij de Joodse Omroep uit. De vijf vaste medewerkers hebben zich ziek gemeld uit solidariteit met Betsalel. Over de precieze oorzaak van het vertrek van de directeur laten de betrokkenen zich niet uit. Bestuurslid Julek Goldfinger van de JO rept van een vertrouwensbreuk tussen bestuur en directeur. Anonieme bronnen binnen de organisatie beschuldigen het bestuur ervan een coup te hebben gepleegd omdat het een rechtsere, pro-Israëlkoers zou willen varen.
"Het bestuur wil al jaren van Annet af", zegt een medewerker van de omroep. "Zij wil ruimte bieden aan kritische geluiden, ook over Israël. Maar het bestuur is een orthodox gezelschap en wil dat niet."
De JO is een van de kleinste omroepen binnen het publieke bestel. Jaarlijks heeft de omroep 25 uur op tv en 78 uur op de radio tot zijn beschikking. Betsalel ziet zichzelf als klokkenluider, zo blijkt uit een e-mail die zij donderdag aan half omroepland heeft gestuurd. Volgens haar is het bestuur verantwoordelijk voor bestuurlijke en financiële misstanden. Zij heeft constateringen hiervan gemeld aan de commissie-Dijkstal, die toeziet op goed bestuur en integriteit bij de publieke omroepinstellingen. Naar aanleiding hiervan zou zij geschorst zijn.
De ontslagen directeur heeft haar e-mail ook naar het Commissariaat voor de Media gestuurd. Volgens een woordvoerster van dit toezichthoudend orgaan zijn er gesprekken gaande met de betrokkenen. Over de inhoud van die gesprekken wil zij niets zeggen.
Betsalel wil graag weer aan het werk. Maar het bestuur van de JO heeft inmiddels een opvolger benoemd: de 68-jarige Yvonne Baune, voormalig hoofd van de sociale dienst in Amsterdam. Betsalel: "Ik ga naar kantoor met enkele sterke mannen en werk die mevrouw eruit."
Naar verluidt heeft het bestuur de beveiliging op het Mediapark ingelicht over het vertrek van Betsalel en zal zij worden tegengehouden bij de ingang. "Als ze me niet naar binnen laten gaan, vecht ik mijn gedwongen vertrek via de kantonrechter aan."