Home Landelijke radio Ontbreken vergunningen remt DAB

Ontbreken vergunningen remt DAB

Nederland loopt in vergelijking met andere landen achter met digitale radio omdat de benodigde vergunningen nog niet zijn verleend. Hoewel in de meeste Europese landen de frequenties voor DAB (digital audio broadcasting) al zijn uitgegeven, is Nederland hier altijd nog niet mee gestart.

Dit schrijft minister Laurens Jan Brinkhorst (EZ) in een brief aan de Tweede Kamer die dinsdag openbaar is gemaakt. “In de meeste Europese landen zijn al DAB-frequenties uitgegeven,” aldus Brinkhorst. “Nederland loopt achter met de invoering van DAB. Het gaat bij DAB om een startende markt en de uit te geven vergunningen zijn mede bedoeld om de ontwikkeling van dab mogelijk te maken.”

Nog voordat de overheid de vergunningen heeft vergeven, verwacht Brinkhorst al problemen bij de frequentieverdeling. “Ik ga er vanuit dat bij de komende verdeling van DAB-frequenties de vraag groter is dan het aanbod en dus schaarste optreedt.” Om dergelijke problemen in de toekomst het hoofd te kunnen bieden, worden ook andere technologieën bekeken. Vooralsnog bieden deze echter geen soulaas, aldus de minister. “Andere technologieën staan in vergelijking met DAB nog in de kinderschoenen ten aanzien van het operationeel gebruik.” (bron: webwereld)