Home Landelijke radio ‘Onrust over vertrekkende collega’s bij de NOS’

‘Onrust over vertrekkende collega’s bij de NOS’

Volgens de Volkskrant is er onrust op de werkvloer van de NOS. Er zijn de laatste tijd veel ‘ik vertrek’-mailtjes verstuurd. ‘Lieve collega’s, ook ik ga het Journaal verlaten. Trend of niet. Ik had altijd gedacht dat de NOS en ik onlosmakelijk met elkaar verbonden waren, maar de afgelopen drie jaar ben ik erachter gekomen dat er te veel is veranderd. Ik heb het geprobeerd, maar het lukt me niet. Inderdaad de wereld draait door. Ook mijn wereld en die is anders dan waar de NOS voor staat’, zo citeert de krant een van die mailtjes.
"Om hoeveel vertrekkers het precies gaat weten we niet, maar het zijn er wel veel", zegt Mark Hamer van de ondernemingsraad van de NOS. De ondernemingsraad (OR) heeft daarom de directie gevraagd te onderzoeken wat er aan de hand is.

De Volkskrant citeert uit meer privé mail. De krant vraagt zich af of het hoge verloop soms te maken met de vorming begin 2006 van NOS Nieuws, waarbij alle nieuwsredacties werden samengevoegd tot een geheel, wat leidde tot klachten over de  ‘vergadercultuur’ en de ‘anonieme kolos’ die de NOS was geworden? "Ook dat is onduidelijk, want we weten vaak niet waarom mensen weg gaan", zegt Hamer. "Er zijn er bijvoorbeeld een paar vertrokken naar Een Vandaag. Misschien is dat wel een heel leuke plek om te werken. Verder is het onduidelijk, behalve dat de verloopcijfers in 2007 nog redelijk normaal waren."
Vanwege die onduidelijkheid pleit de Ondernemingsraad voor exitgesprekken met vertrekkers en een tevredenheidsonderzoek onder de werknemers, zodat het management weet wat er aan de hand is en in actie kan komen.
Maar op zulke hulpmiddelen zit de leiding van NOS Nieuws niet te wachten, zegt Marcel Gelauff, plaatsvervangend hoofdredacteur met het personeelsbeleid in portefeuille. "We komen onze arboverplichtingen na, maar er is gewoon niets aan de hand. Een normaal bedrijf heeft 7 of 8 procent verloop. Bij ruim 400 mensen zijn dat er dertig per jaar. De afgelopen drie jaar waren de cijfers normaal. Toevallig zijn er op één redactie onlangs een paar mensen tegelijk vertrokken, dat kan wat onrust hebben gegeven."
Exitgesprekken heeft de hoofdredactie ook niet nodig. "We weten al waarom mensen vertrekken, want ze komen ons vertellen dat ze weggaan. En het is allemaal erg onschuldig: ze willen wat anders vanwege hun privésituatie of ze hebben een mooie baan elders aangeboden gekregen. Want bekijk het eens andersom: NOS’ers zijn blijkbaar erg gewild, omdat ze zo goed zijn."