Giel Beelen ligt onder vuur nadat het tv-programma Radar gisteren aandacht besteedde aan het kruidenmiddel dat de NPO Radio 2-dj verkoopt. Volgens Giel is het een onschuldig middel, maar farmacologen stellen dat een deel te vergelijken is met een antidepressivum.

Giel verkoopt online met zijn compagnon Jesse van der Velde het kruidenmiddel Shambala. Voor een klein flesje betaal je veertig euro. In het kruidenmiddel zijn twee planten verwerkt, te weten Caapi en bobinsana.

Farmacoloog bij het Nederlands Kankerinstituut, Thomas Dorlo, begrijpt niet dat het product op de markt te koop is. “Ik vind het redelijk schandelijk. Je verkoopt dit middel als kruidenpreparaat, maar het is gewoon vergelijkbaar met een antidepressivum. Naar antidepressivum is jaren onderzoek gedaan. Je krijgt het alleen op recept van een arts”, citeert Radar hem.

‘Zorgelijk’

Ook farmacoloog Renger Witkamp noemt het product zorgelijk. “Als je de website leest is het schrikbarend. Ik begrijp niet dat Beelen zich hiervoor leent. Als het aan mij zou liggen, zou je zo’n product moeten verbieden.”

Giel ontkent dat het middel gevaarlijk is. “Ik vind het wel een tikkeltje gênant dat ik degene moet zijn die moet zeggen: ‘Meneer de wetenschapper, u haalt even twee dingen door elkaar.'”

Het item van Radar:

Foto: Annemieke van der Togt