Home Landelijke radio Omvangrijke computerstoring treft uitzendingen 3FM

Omvangrijke computerstoring treft uitzendingen 3FM

3FM heeft al sinds gisterenmiddag te maken met een storing in het uitzendsysteem Dalet. Op dit moment wordt er nog steeds met een noodsysteem gedraaid.

De storing begon gisteren middag even voor 14:00 uur. Opeens werd het stil op de zender. Dj Bart Arens startte om 14:00 uur met het programma dat hij tijdelijk overneemt van dj Paul Rabbering. "Dankzij muzieksamenstelster Roos had ik binnen een paar minuten alle muziek beschikbaar op cd", zegt hij over de storing op zijn weblog. "De vormgever van RabRadio mailde alle item vormgeving onmiddellijk naar de studio." De vormgeving werd op cd gebrand. "Toen ik het niet langer kon rekken was de cd godzijdank gebrand… klaar om er de HiHaHoes vormgeving van te starten."

Rond 15:00 uur leek alles onder controle, maar tien minuten later ging het volgens Arens weer mis. "Dalet crashte wederom, ditmaal tijdens een plaat. Hoe het kan weet ik niet, maar Kings of Leon – notion ging op het moment van crashen bruut over in… Frans Bauer – heb je even voor mij! Toen kon ik m’n lachen niet meer inhouden. Als ik rechts keek, zag ik het computerscherm waar niet veel meer leesbaars op te zien was dan honderd dezelfde ‘database connection failure’ foutmeldingen. Als ik links keek zag ik een aantal 3FM collega’s een polonaise inzetten op het blijkbaar vermakelijke ‘Heb je even voor mij’"

Inmiddels wordt er nog steeds met ‘NoodDalet’ gewerkt, het noodsysteem. Het probleem ligt waarschijnlijk in de centrale server van het Dalet-systeem van 3FM. Het Hilversumse bedrijf Music & Images, uitgever van Dalet, is bij de popzender om de problemen te verhelpen.

De nieuwsuitzendingen van NOS Headlines op 3FM gaan overigens wel gewoon door. De NOS heeft een apart Dalet-systeem.

Update
Rond 14:00 uur is er een lokatieset (foto) opgebouwd in de studio van 3FM waar Bart Arens zijn programma gemaakt heeft. Rond 16:00 uur leken de problemen verholpen. Coen Swijnenberg maakt nu zijn programma weer vanaf de normale dj-set.

Ook Uruzgan.fm heeft last gehad van de storing. De uitzendingen zijn vandaag vanuit de studio’s van de Wereldomroep gekomen.