Home Landelijke radio Omrop Fryslân klaagt over slechte ontvangst

Omrop Fryslân klaagt over slechte ontvangst

Omrop Fryslân heeft honderden klachten gekregen over de slechte radio-ontvangst via de ether in de provincie. Zij heeft samen met de belangenorganisatie van regionale omroepen, ROOS, een brandbrief gestuurd naar staatssecretaris Wijn (Economische Zaken).

De slechte ontvangst is ontstaan toen Omrop Fryslân-radio in december vorig jaar is overgegaan naar een andere frequentie in het kader van de landelijke herverdeling van het etherlandschap (Zerobase). Ook in Zeeland is de ontvangst sinds de herverdeling slecht. In Flevoland zijn geen klachten. De andere regionale omroepen moeten nog naar een andere frequentie. Zendermaatschappij Nozema is bezig met technisch onderzoek naar de oorzaak van de slechte ontvangst.

Directeur R. Zaal van de ROOS maakt zich zorgen. Hij denkt dat het zendvermogen te klein is om heel Friesland te bereiken. “Als dit opgevoerd wordt, stoort de regionale omroep andere zenders. Er is gewoon te weinig ruimte”, denkt Zaal. Ook Pim Gaanderse, directeur van Omrop Fryslân, meent dat er te veel zenders ‘in elkaar worden gepropt’. “Ik denk dat het een landelijk probleem wordt.”

Omrop Fryslân-radio dient net als andere regiozenders ook als calamiteitenzender. “Afgelopen weekeinde was er een aanvaring tussen twee schepen boven Terschelling. Niemand op het eiland kon echter Omrop Fryslân ontvangen. Dat kan natuurlijk niet”, aldus Zaal. (ANP)