Home Landelijke radio ‘Omroepen willen toch gaan fuseren’

‘Omroepen willen toch gaan fuseren’


Verschillende publieke omroepen kiezen toch voor een fusie. Dit schrijft de Volkskrant. De onderhandelingen zijn bijna rond, melden verschillende betrokken partijen aan de krant. Het gaat dan om de fusies van de omroepen die eerder ook al samen wilden gaan. BNN-VARA, AVRO-TROS en KRO-NCRV.

Minister Van Bijsterveldt (Media) waarschuwde de publieke omroepen eerder dat ze snel met concrete en definitieve fusieplannen moeten komen. Het kabinet wil dat het aantal omroepen van 21 naar acht gaat. Ze zij toen: "U kunt nu samen de schouders eronder zetten, zonder geweld te doen aan uw eigen identiteit, en ons de kracht van het Nederlandse publieke bestel laten zien. Maar trekt u uw voorstel in, dan werk ik mijn eigen plan uit."

In totaal wordt er vanaf 2015 200 miljoen euro op de omroep bezuinigd. Volgens minister Van Bijsterveldt levert het tegengaan van de versnippering in Hilversum veel geld op. Van de bezuinigingen moet 127,3 miljoen euro bij de omroepen en de NPO vandaan komen.

Naast de fusie-omroepen blijven de EO, Max en VPRO zelfstandig, net als de NOS en de NTR. De levensbeschouwelijk 2.42-omroepen moeten zich aansluiten bij een andere omroep. Dit mag een ledengebonden omroep zijn of de NTR.