Home Landelijke radio Omroep Brabant krijgt begrotingstekort

Omroep Brabant krijgt begrotingstekort

Omroep Brabant moet de komende jaren fors bezuinigen, dit schrijft het Eindhovens Dagblad. Vooral de loonkosten stijgen de pan uit. De omroep hoopt evenwel op meer geld van de overheid. De begroting van Omroep Brabant omvat dit jaar 17,5 miljoen euro. Daarvan is in totaal 13,5 miljoen subsidie, gelijkelijk verdeeld over radio en televisie. Een klein deel (4,5 ton) van de subsidie is rechtstreekse sponsoring van programma’s.

Die subsidie is net genoeg om dit jaar de begroting sluitend te krijgen. Maar voor de jaren daarna zit de omroep met een structureel tekort dat over twee jaar al oploopt naar meer dan een miljoen euro. Dat blijkt uit het subsidievoorstel van de provincie voor Omroep Brabant.

Vooral de loonkosten zijn verantwoordelijk voor het sterk stijgende tekort op de begroting. Kern van het probleem is dat de provincie de jaarlijkse aanpassing van de lonen niet wil vergoeden. Volgens de provincie moeten die stijgende loonkosten binnen de normale bedrijfsvoering worden opgevangen. Dat kan door een evenwichtige leeftijdsopbouw van het personeel. Dat wil zeggen: oude en dure werknemers worden vervangen door jongere.

Diverse bronnen bevestigen aan de krant dat er een reorganisatie aan zit te komen. Daarbij zou vooral de topzware structuur van de omroep op de schop gaan. De provincie wil op korte termijn een nieuwe meerjarenbegroting zien van de omroep. Daarin moet het tekort zijn weggewerkt.