Home Luistercijfers Luistercijfers ochtendshows: Evers stevig aan kop, 3FM bijna gehalveerd

Luistercijfers ochtendshows: Evers stevig aan kop, 3FM bijna gehalveerd

Edwin Evers was de afgelopen twee jaar onbedreigd marktleider in de ochtend. Dit blijkt uit een analyse van de ochtendshow luistercijfers door RadioFreak.nl. De grootste daling is, net als bij de normale luistercijfers, te vinden bij NPO 3FM.

Het marktaandeel van ‘Evers Staat Op’ is de afgelopen twee jaar niet onder de 13,8 procent gekomen. Momenteel is het marktaandeel van de ochtendshow van Radio 538 17,1 procent. Dat is 5,6 procentpunt hoger dan de nummers twee NPO Radio 1 en NPO Radio 2 met beide 11,5 procent.

Ochtendshow luistercijfers 6-9 doelgroep 10+
NLO/GfK

NPO 3FM

De publieke zender halveert bijna het marktaandeel in de ochtend. Van 10,4 procent marktaandeel in februari-maart 2015 naar 5,3 procent nu. Dit is grotendeels gebeurd in de periode dat Giel Beelen de ochtendshow maakte op 3FM, Domien Verschuuren is sinds november 2016 te horen in de ochtend van 3FM.

Verschuuren nam de ochtend over op het moment dat de zender een nieuw format kreeg. De dj zei eerder dat er geen paniek was bij 3FM: “Radio is slow business. Luisteraars komen te voet en gaan te paard. Mensen zijn nu nog in de fase dat ze afscheid nemen van 3FM, maar langzaam ontdekken mensen 3FM ook weer.”

NPO Radio 2

De komst van Gerard Ekdom heeft flinke winst geboekt in de ochtend van Radio 2. Toen hij in oktober 2015 begon bij de zender was er een marktaandeel van 9,5 procent in de ochtend en nu is dat 11,5 procent.

Ochtend Sky en Qmusic

Ook is duidelijk een verschil te zien tussen de ochtendluistercijfers van Sky Radio en de ochtend van Qmusic. Het gemiddelde marktaandeel van Qmusic lag de afgelopen twee jaar 2,5 procentpunt hoger dan het marktaandeel van Sky Radio.

Juist dit marktaandeel zou de reden zijn waarom Talpa Radio interesse heeft om Mattie & Wietze naar Sky Radio te halen.

Radio 10 en 100% NL

Bij het marktaandeel van Radio 10 is ook een stijgende lijn te zien. Het station heeft inmiddels het marktaandeel van 3FM in de ochtend geëvenaard.

Het marktaandeel van 100% NL laat juist een daling zien in de ochtend. Na het vertrek van Lex Gaarthuis bij de zender naar Radio 10 is het marktaandeel gedaald.

Ochtendshow luistercijfers 6-9 doelgroep 10+

BNR Nieuwsradio

BNR Nieuwsradio is in twee jaar tijd van een marktaandeel van 1,5 procent naar 1,8 procent gegaan in de ochtend. Dat is geen record. In augustus/september 2011 was het marktaandeel ook al een keer 1,8 procent.