Home Landelijke radio NVJ wil andere opzet publieke omroep

NVJ wil andere opzet publieke omroep


De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) pleit ervoor om naast nieuws, ook actualiteiten bij de publieke omroep bij een onafhankelijke organisatie neer te leggen. Dit staat in de NVJ-visie op de toekomstverkenning voor de publieke omroep. Eind vorig jaar organiseerde voormalig minister Plasterk een toekomstverkenning voor de publieke omroep. Hij riep onder andere de NVJ op om te reageren om zijn uitgangspunten, onderwerpen en vragen.

In de visie is nog altijd plaats voor meerdere omroepen, maar met een andere opzet van de representatie van de verschillende maatschappelijke stromingen. ‘Deze omroepen moeten zich vooral bezighouden met cultuur, opinie en amusement. Nieuws en actualiteiten zouden uit het bestel getild moeten worden en ondergebracht moeten worden in één onafhankelijke organisatie’, meent de NVJ.

De NVJ constateert in de visie dat het omroepbestel verstrikt raakt in de hoeveelheid omroepen en vindt dat er duidelijker moet worden geformuleerd welke stromingen vertegenwoordigd moeten zijn. ‘Een maximering van het aantal omroepen is onvermijdelijk.’

De NVJ is voorstander van een ander financieringsmodel. Volgens haar is het een grote fout geweest de omroepbijdrage af te schaffen en daarmee de financiering te fiscaliseren. ‘Het verleden heeft uitgewezen dat de grip van de politiek op de publieke omroep groter is door de fiscalisering. Een reclamevrije publieke omroep uitsluitend gefinancierd met omroepbijdragen is de garantie van een echt onafhankelijke publieke omroep. Dit vereist aanpassing van de wet.’ Komt die herinvoering van de omroepbijdrage er niet, dan pleit de NVJ voor het (deels) in stand houden van de reclame-inkomsten. De publieke omroep is nu eenmaal extra kwetsbaar als zij afhankelijk is van uitsluitend de overheidsbegroting.