Home Landelijke radio NVJ daagt Jeroen Soer voor de rechter

NVJ daagt Jeroen Soer voor de rechter

De journalistenvakbond NVJ daagt VARA-programmadirecteur Jeroen Soer voor de rechter. De Telegraaf zegt dat de NVJ de oud-directeur van het failliete RTV West persoonlijk verantwoordelijk houdt voor de financiële wanorde binnen het mediabedrijf en eist een schadevergoeding van vele honderdduizenden euro´s.

Maandag stapt de NVJ naar de rechter om de schadeclaim tegen Soer en het bestuur van de omroep in te dienen. Woordvoerder Thomas Bruning van de NVJ zegt dat Soer en het bestuur verantwoordelijk zijn voor het mismanagement van de afgelopen jaren. De leiding heeft het omroepbedrijf volgens de NVJ naar de rand van de afgrond geleid. Zo hield de top nauwelijks toezicht op de financiële situatie en is er extra personeel aangetrokken zonder dat daar in het budget ruimte voor was.

Volgens de NVJ is Soer als ex-directeur hoofdelijk aansprakelijk voor de financiële malaise. Hoe groot de vordering van de vakbond precies wordt, is volgens Bruning nog niet bepaald. “We gaan eerst de rechtbank vragen een oordeel uit te spreken over de verantwoordelijkheid. Daarna zullen we bepalen hoeveel schade de nog zittende en inmiddels ontslagen medewerkers van de omroep hebben geleden.” Soer, nu programmadirecteur bij de publieke omroep VARA, zegt nog niets te hebben vernomen van de vakbond. “Ik heb nog niets gelezen en kan dus ook niet reageren.” Uit een vorig jaar gehouden onderzoek naar de financiële situatie bij RTV West bleek dat te veel personeel, te dure huisvesting en een te groot wagenpark de omroep uiteindelijk de das hebben omgedaan.