Home Landelijke radio NPO wil stekker uit Concertzender trekken

NPO wil stekker uit Concertzender trekken

De Raad van Bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) wil de stekker uit de Concertzender trekken. Dit geldt voorlopig voor doorgifte via de analoge kabel (waaronder de regio’s Haarlem, Leeuwarden en Gouda) en voor de landelijke dekking die de Concertzender heeft via de digitale ether (Digitenne). De reden die aangedragen wordt is dat de Concertzender doorgifte van Radio 6 via analoge kabel in gevaar kan brengen. Radio 6 is twee jaar geleden opgericht en kreeg de plek op de kabel waar de Concertzender tot dan toe op uitzond. Vanaf dat moment is de Concertzender weer begonnen met het verwerven van kabelfrequenties, en dat is op een aantal plekken gelukt.

Eerder deze maand werd de Concertzender al opgeschrikt doordat het voorgenomen besluit om de radiozender op te heffen vroegtijdig door de NPO naar buiten was gebracht. De actuele situatie is nu dat de Raad van Bestuur volgens Broadcast Magazine komende dinsdag waarschijnlijk gaat beslissen om de verdere analoge en digitale etherdistributie van de Concertzender per 1 januari 2009 te staken.
Op 10 september zal het bestuur van de Stichting Concertzender Nederland bijeenkomen om de dan ontstane situatie te bespreken. Ruurd Bierman, lid van de Raad van Bestuur NPO, is tevens voorzitter van de Stichting Concertzender Nederland en verkeert daarom in een netelige positie in deze kwestie.
De Concertzender heeft op haar website een oproep geplaatst waarin de luisteraars worden opgeroepen de zender te steunen. Of dat de kansen zal keren lijkt niet erg waarschijnlijk, hoewel de zender sinds de oprichting in 1982 vaker voor hete vuren heeft gestaan.