NPO Klassiek biedt studenten tijdens de examen- en tentamenperiode een gloednieuw format om bij te studeren. Van maandag 22 tot en met vrijdag 26 mei staat de klassieke zender tussen 00:00 en 07:00 uur in het teken van neoklassieke muziek door artiesten als Nils Frahm, Joep Beving en Ludovico Einaudi. Muziek die ideaal past bij concentratie en focus.

De uitzendingen zijn gebaseerd op de zogeheten Pomodoro-techniek. Deze studietechniek werkt met tijdsblokken: vijfentwintig minuten studeren, daarna vijf minuten rust, vijfentwintig minuten studeren en dan weer vijf minuten rust. Na drie of vier blokken is er een langere pauze van een kwartier of een halfuur. De studienachten van NPO Klassiek volgen hetzelfde ritme. Naast rustgevende pianomuziek klinkt er klassiek repertoire waarbij rust, verstilling, focus en meditatie de boventoon voeren. Als aanvulling op de muziek worden er tijdens de studienachten ook op maat gemaakte visuals getoond. Deze helpen om geconcentreerd te kunnen studeren. De beelden zijn ‘s nachts live te bekijken en daarna net als de studienachten on demand beschikbaar op npoklassiek.nl.

Programmering en dj’s

De Focus-studienachten worden iedere nacht gepresenteerd door een NPO Klassiek-dj. Sander Zwiep verzorgt de samenstelling van de studienachten.

Maandag 22 op dinsdag 23 mei: Carine Lacor
Dinsdag 23 op woensdag 24 mei: Jet Berkhout
Woensdag 24 op donderdag 25 mei: Amy Muller
Donderdag 25 op vrijdag 26 mei: Jan van Poppel

Studeertips van onderwijspsycholoog

Tijdens de studienachten van NPO Klassiek geeft dr. Martine Baars van de Erasmus Universiteit tips om zo efficiënt mogelijk te kunnen studeren. Dr. Baars is universitair hoofddocent bij de afdeling psychologie, pedagogische en onderwijswetenschappen en heeft zich gespecialiseerd in leerstrategieën en studiemotivatie. De tips van Dr. Baars zijn ook terug te vinden op de website van NPO Klassiek.

Ook overdag zijn neoklassieke artiesten te horen in de programmering van NPO Klassiek. Voor wie niet hoeft te studeren, maar graag naar rustgevende en verstilde klassieke muziek luistert.

De studienachten van NPO Klassiek zijn online terug te luisteren voor wie liever overdag studeert.