Home Landelijke radio Novum veroordeeld voor ‘inbreken’ bij ANP

Novum veroordeeld voor ‘inbreken’ bij ANP

De rechtbank in Den Haag heeft persbureau Novum veroordeeld voor het stelselmatig inbreken in de computer van concurrent ANP. Novum moet een boete van 4000 euro betalen, waarvan 2000 voorwaardelijk. Ook voormalig hoofdredacteur Marcel van der H. en oud-commercieel directeur Jan R. werden veroordeeld voor hun betrokkenheid. Zij hebben ieder een boete van 2000 euro (waarvan 1000 voorwaardelijk) gekregen. Het OM had een boete geëist van 11.250 euro voor het persbureau en voorwaardelijke taakstraffen van tachtig uur tegen de voormalige hoofdredacteur en de directeur.

Volgens de rechtbank heeft het Openbaar Ministerie (OM) bewezen dat Novum zich schuldig heeft gemaakt aan computervredebreuk. Novum heeft zich zonder toestemming toegang verschaft tot de afgeschermde nieuwsberichten van het ANP. Volgens de officier van justitie is dermate vaak ingelogd op het ANP-netwerk dat de toenmalige hoofdredacteur en de commercieel directeur hiervan op de hoogte moeten zijn geweest.

Medewerkers van Novum Nieuws zouden gedurende twee periodes, tussen 24 oktober 2002 en 31 oktober 2003 en van 1 april 2004 tot en met 13 oktober van dat jaar, onrechtmatig ingelogd hebben op de nieuwsdienst van ANP.

Novum heeft meteen aangekondigd in beroep te gaan.

Vorig artikelSekstape van Gordon blijkt stunt van Radio 538
Volgend artikelSky Radio laat muziekgarantie deels los