De NOS gaat strenger controleren op lokale omroepen en streekomroepen die nieuwsbulletins delen met collega-omroepen die daar niet voor betalen. Volgens de NOS komt het steeds vaker voor dat omroepen het radionieuws vanaf meerdere IP-adressen downloaden. Is dat geen logische verklaring voor, dan volgen er nu sancties.

‘Sommige omroepen downloaden het nieuwsbulletin vanaf meerdere IP-adressen. Dit kan een backup-download vanuit de omroep zelf zijn, maar in het verleden is ook wel eens gebleken dat de downloadaccount is gedeeld met collega-omroepen’, aldus de omroep.

De NOS zegt de komende tijd streng te controleren op het illegaal verspreiden van de nieuwsbulletins. ‘Mocht bij constatering van downloaden via meerdere IP-adressen binnen één week geen plausibele verklaring kunnen worden gegeven, dan wijzigt NOS op eigen initiatief het bijbehorende wachtwoord’, aldus de omroep. Gaat een radiozender daarna weer de fout in, dan overweegt de NOS om de zender te blokkeren.

Lokale en streekomroepen betalen, naar gelang inwoneraantal, voor de nieuwsbulletins van de NOS. Het nieuwsbedrijf verzorgt elk uur verse bulletins.

Foto: Stefan Heijdendael