Home Landelijke radio NOS RadiOlympia dit jaar voor het eerst vanaf locatie

NOS RadiOlympia dit jaar voor het eerst vanaf locatie

De NOS zendt ‘RadiOlympia’ dit jaar uit vanuit Peking. Voor het eerst komt het verslag van de Olypmische Spelen op Radio 1 live vanaf de locatie waar het sportevenement plaatsvindt. De NOS trapt op vrijdag 8 augustus tussen 14:00 en 17:00 uur af met een verslag van de opening.  Vanaf 9 augustus is ‘RadiOlypmia’ 17 dagen lang van drie uur ’s nachts tot vijf uur ’s middags te horen.
De uitzendingen worden opgedeeld in 3 tijdsblokken: 3:00 tot 6:00 uur, 6:00 tot 12:00 uur en 12:00 tot 17:00 uur. De presentatie van het nachtelijke tijdsblo wordt afwisselend gedaan door Ronald Boot, Jack van Gelder of Gio Lippens. De tijdsblokken overdag worden bij toerbeurt door Tom van ‘t Hek en Jurgen van den Berg gepresenteerd.
De uitzendingen zijn een mix van live verslagen en flitsen van alle sporten, interviews met sporters, coaches, begeleiders, etc., live schakelingen naar huldigingen van Nederlandse sporters in het Holland Heineken House en studiogesprekken met gasten die ter plekke zijn. Vijf maal per dag komt er een Olympisch overzicht langs: om 7:30, 8:30, 12:30, 16:30 en 17:30 uur.
Naast het Olympische Sportnieuws, dat natuurlijk de hoofdmoot vormt van ‘RadiOlympia’, is er ook ruimte voor het overige nieuws. Ieder uur is er een bulletin van het NOS Journaal te horen en de redactie van het NOS Radio 1 Journaal verzorgt vanuit Nederland de berichtgeving over de overige actualiteiten. Het geheel wordt afgewisseld met muziek.
Eindredacteur Bram Gaillard van RadiOlympia verwacht veel van het programma in de nieuwe opzet. "17 dagen bijna onafgebroken live verslag doen van sport op Radio 1 is natuurlijk al erg mooi. Uit ervaring weten we dat we daar veel sportliefhebbers mee bedienen. Maar dat het nu voor het eerst van locatie komt, geeft een extra dimensie aan het programma. Je zit dicht op het evenement, waardoor je als redactie nog meer gevoel hebt met de Olympische sfeer in Peking. En het is voor sporters en andere gasten, die in Peking en in het Holland Heineken House zijn, veel makkelijker om ‘even’ in de studio aan te schuiven."
Naast ‘RadiOlympia’ er ’s avonds een een uitzending van ‘Langs de Lijn’. Tussen 22:00 en 23:00 uur is het Olympische nieuws van de afgelopen dag te horen. Daarnaast zijn er interviews met Nederlandse sporters te horen. En er is aandacht voor het overige sportnieuws.
Tijdens de Olympische Zomerspelen maken verslaggevers van ‘RadiOlympia’ en de Wereldomroep een speciaal Olympisch Journaal van 20 minuten voor de luisteraars wereldwijd. Bovendien kunnen luisteraars tijdens de Olympische Spelen elke dag tussen 13:00 en 17:00 uur via de Wereldomroep naar ‘RadiOlympia’ luisteren.