Home Landelijke radio NOS koopt rechten EK voetbal 2016

NOS koopt rechten EK voetbal 2016

Het Europees kampioenschap voetbal van 2016 in Frankrijk uitgezonden door de NOS. De publieke omroep heeft alle uitzendrechten bemachtigd voor de eindronde. Voor het eerst in de geschiedenis doen er 24, in plaats van zestien landen, aan het toernooi mee. Alle 51 EK-wedstrijden zijn rechtstreeks bij de NOS te volgen op televisie (in HD) en radio, maar ook live én on-demand via internet en mobiel.

De NOS heeft ook de rechten voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016. Het concept van de sportzomer kan daarom weer van stal gehaald worden.

Algemeen directeur Jan de Jong, die namens de NOS de onderhandelingen leidde: "Het uitzenden van grote sportevenementen als het EK voetbal blijft, ook in de moeilijke jaren die voor ons liggen, topprioriteit voor de NOS en de publieke omroep. Letterlijk heel Nederland kijkt, luistert en leeft mee tijdens zo’n groot evenement. Oranje en het voetbal is van ons allemaal. Alleen door sport blijft de publieke omroep ook echt breed en ook echt van iedereen.

"In 2016 vier weken topvoetbal kijken, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen als consument, zou wel eens een zeldzaamheid kunnen worden. De NOS probeert dat te voorkomen. De volgende uitdaging is dan ook het binnenhalen van de rechten van de Eredivisie óf de UEFA Champions League. Beide kunnen we ons helaas niet meer veroorloven, zo zegt de directeur van de NOS.

De NOS doet, zoals gebruikelijk bij dit soort contracten, geen mededelingen over de hoogte van het bedrag dat is gemoeid met de overeenkomst. De NOS is gehouden aan geheimhouding omdat het voor de verkopende partij om strategisch gevoelige informatie gaat. De Jong hierover: "Dat is geen kwestie van niet willen, maar we mogen het contractueel niet. Zoals ik eerder in een blog heb aangegeven, is het bovendien een kwestie van verantwoord omgaan met publieke middelen. Wat ik wel kan en wil zeggen, is dat de prijs die we nu hebben betaald in lijn ligt met die van voorgaande edities van het EK voetbal. En we krijgen er voor dat bedrag ook nog eens twintig extra topwedstrijden bij."

Vorig artikel538 voor War Child tussenstand dinsdag: 35.412 kinderen geholpen
Volgend artikelPatricia van Liemt voor de tweede keer moeder