Home Landelijke radio NOS gaat samenwerken met bibliotheken

NOS gaat samenwerken met bibliotheken


De NOS gaat samenwerken met bibliotheken in Nederland. Het nieuwswijs maken van jongeren is één van de pijlers van de samenwerking. Daarnaast wordt het komend jaar een begin gemaakt met het bundelen van het nieuws van de NOS en de achtergrondinformatie van bibliotheken om het publiek nog beter te bedienen. De samenwerking tussen de NOS en bibliotheken komt morgen aan bod tijdens de opening van de Week voor de Mediawijsheid in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Volgens de NOS en de bibliotheken hebben de organisaties grote overeenkomsten. Beiden richten zich op een groot publiek dat op zoek is naar kennis, informatie en ontspanning. "Daarbij wordt het unieke van de NOS, een breed nieuwsaanbod in audio, video en tekst gekoppeld aan het eigene van de bibliotheken. Zij zijn laagdrempelig door de vele filialen in heel veel plaatsen in Nederland. Ze hebben daarnaast veel achtergrondinformatie in huis en richten zich steeds meer op het toegankelijk maken van digitale informatiebronnen voor de consument", aldus de omroep.

Om de komende jaren nog meer jongeren nieuwswijs te maken, kunnen mediacoaches bij bibliotheken een belangrijke rol vervullen. De afgelopen maanden liepen er twee pilots waarin een aantal van deze coaches met kinderen en jongeren uit het basis- en voortgezet onderwijs aan de slag ging met het maken van nieuws. De mediacoaches worden hiervoor speciaal opgeleid door de NOS. De pilots bleken succesvol. Bekeken wordt nu hoe dit project vanaf 2011 verder kan worden uitgebreid.

"Beide organisaties worden grotendeels met publiek geld betaald", zegt directeur Jan de Jong van de NOS. "Het is onze opdracht om met dat geld op een zo efficiënt mogelijke wijze zo veel mogelijk mensen te bereiken met het nieuws van de NOS. Door de samenwerking met de bibliotheken gaat dat nu gebeuren. Bovendien hopen we hiermee nieuwe doelgroepen te bereiken die anders niet zo snel de NOS opzoeken als bron van nieuws." De Jong benadrukt dat de samenwerking tussen de NOS en de bibliotheken zeker niet exclusief is. "Hoe meer organisaties zich aansluiten bij onze samenwerking, hoe beter. Ik hoop van harte dat bijvoorbeeld andere omroepen het voorbeeld van de NOS zullen volgen."

Vorig artikelBig L langer uit de lucht door diefstal
Volgend artikelRadio 538 lanceert app voor Blackberry en Android