Home Landelijke radio NMA doet invallen bij Nozema en Broadcast Partners

NMA doet invallen bij Nozema en Broadcast Partners

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) heeft vorige week woensdag invallen gedaan bij Nozema en Broadcast Partners. Dat heeft een woordvoerster van de NMa donderdag bevestigd.

De NMa vermoedt dat beide organisaties de mededingingswet hebben overtreden. Daarbij richt de kartelwaakhond zijn pijlen onder meer op het maken van prijsafspraken, wat verboden is. Zowel Nozema als Broadcast Partners is actief in de bouw en het beheer van zendernetwerken.

Directeur Robert-Jan van der Hoeven van Broadcast Partners zei donderdag blij te zijn met het NMa-onderzoek. “Eindelijk wordt er een keer gekeken naar de mededingingspraktijken van Nozema.” Volgens Broadcast Partners bemoeilijkt Nozema al jaren de concurrentie. “Tussen ons is geen enkele vorm van ongeoorloofde samenwerking. Dat is echt onzin.”

Volgens Van der Hoeven rekent Nozema te hoge tarieven voor gebruik van zijn infrastructuur en maakt het bedrijf zich tegelijkertijd schuldig aan “prijsdumping op de diensten. Ze rekenen te weinig.”

Nozema werd in 1935 opgericht en heeft als kernactiviteit het uitzenden van radio-, televisie- en datasignalen. Daarvoor bouwt de onderneming infrastructuren voor omroep en telecommunicatie via de ether. De staat bezit een meerderheid van de aandelen in Nozema. De rest is in handen van NOS en Wereldomroep. Nozema kon donderdagochtend niet reageren op het NMa-onderzoek.[ANP]