Home Landelijke radio Nieuwe kabinet wil stevige publieke omroep en onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Nieuwe kabinet wil stevige publieke omroep en onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het nieuwe kabinet verandert weinig aan de financiering van media. Dat blijkt uit het regeerakkoord dat VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben gepresenteerd. “De uitdagingen voor de journalistiek en mediabedrijven zijn enorm, op landelijk, regionaal en lokaal niveau. Grote internationale bedrijven domineren de markt wereldwijd en informatie is vaak direct gratis digitaal toegankelijk. Ruimte voor onafhankelijke onderzoeksjournalistiek en een stevige publieke omroep op alle schaalniveaus is hierdoor niet langer vanzelfsprekend, maar wel nodig vanwege het veranderende medialandschap. Daar willen we aan bijdragen in de komende jaren.”

Het nieuwe kabinet wil werken aan voldoende onafhankelijk journalistiek aanbod op lokaal en regionaal niveau. “Samenwerking (publiek en privaat) op lokaal en regionaal niveau wordt bevorderd.” Er moeten onder andere regiovensters op de publieke tv-kanalen komen.

Lokale omroepen

Het kabinet noemt ook de lokale omroepen in het regeerakkoord. “Op lokaal niveau worden steeds meer streekomroepen gevormd. Omdat dit bijdraagt aan de professionalisering, beraadt het kabinet zich op de wijze van organisatie en financiering van de lokale omroepen.”

Onderzoeksjournalistiek

Daarnaast trekt het kabinet geld uit voor de bevordering van onderzoeksjournalistiek. Hoeveel precies is niet duidelijk. “Deze vorm van journalistiek staat onder druk, maar is van vitaal belang voor de controlerende taak die de journalistiek heeft. Daarbij acht het kabinet de interne ombudsfunctie van groot belang.”

Vorig artikelLuistercijfers ‘De Staat van Stasse’ lager dan marktaandeel van Radio 2
Volgend artikelSander Hoogendoorn neemt wraak op Giel Beelen en onderschept Giel Mobiel