Home Landelijke radio Nederlandse piraat zorgt voor problemen Engelse luchtverkeersleiding

Nederlandse piraat zorgt voor problemen Engelse luchtverkeersleiding

Een illegale zender uit Geesbrug bleek deze week de boosdoener te zijn van een ernstige verstoring van de communicatie tussen de Engelse luchtverkeersleiding en een aantal Engelse vliegtuigen. Agentschap Telecom startte haar zoektocht naar de illegale zender, waarvan de muziek te horen was op de frequentie van de Engelse verkeerstoren. Dit deed het agentschap nadat de luchtverkeersleiding deze week een storing had gemeld. De oorzaak van de verstoring in Engelse luchtruim was het grote vermogen, waarmee de illegale zender uitzond. De zender zond uit met een vermogen van meer dan 1000 Watt, dit is meer dan 20 maal het vermogen van een lokale omroep in Nederland.

Met assistentie van politie werd afgelopen vrijdag alle zendapparatuur bij de desbetreffende illegale zender in beslag genomen. Niet alleen stoorde deze zender vanwege zijn extreem hoge vermogen, maar ook zorgde de zender voor problemen, vanwege de kwaliteit van de apparatuur.

Naaste de inbeslagneming van de zendapparatuur zal de Officier van Justitie een boete eisen, die kan oplopen tot 1100 euro. Naast deze boete wordt tevens een bestuursrechtelijke last onder dwangsom opgelegd door Agentschap Telecom. Dit houdt in dat bij een herhaling van de overtreding, er een bedrag van 2250 euro dient te worden betaald per geconstateerde overtreding, per week. Deze last onder dwangsom heeft als doel om een herhaling van de overtreding te voorkomen.