Home Landelijke radio Nederlandse PAMS-jingles op cd

Nederlandse PAMS-jingles op cd

Het Genootschap radiojingles en -tunes brengt een cd uit met alle belangrijke jinglepakketten die het jinglebedrijf PAMS in Dallas heeft gemaakt voor Nederlandse radiostations. Op de cd CD ‘PAMS in Holland’ staan complete jinglepakketten van de NCRV, TROS, Radio 10 Gold en Veronica.
 
PAMS (1951 – 1977) was een begrip bij radiomakers in de hele wereld. Het was een ware jinglefabriek, waar in twee studio’s tegelijk jingles werden zongen voor duizenden stations over de hele wereld. In de jaren ’60 en ’70 waren de PAMS-jingles in Nederland illegaal te horen op Radio Veronica, Radio Noordzee, andere zeezenders en op Hilversum 3. Nederlandse radiomakers knipten de naam van het oorspronkelijke station er uit en vervingen die door een andere gezongen tekst. Zonder het te weten kent heel Nederland daardoor de beroemde jingles van PAMS.
 
De eerste Nederlandse PAMS klant, in 1975, was de NCRV. Die liet de jingles van Radio London opnieuw inzingen, in erbarmelijk Nederlands van de Texaanse zangers. Het jaar erop maakte producer Jaap Eggermont jingles voor de TROS op basis van PAMS jingles. Hij beluisterde de originele jingles op demobandjes en speelde ze na. Op die manier produceerde hij enkele jaren later ook de Stars on 45. Ook Radio Paradijs kocht jingles bij PAMS. De zeezender werd in 1981 al bij de eerste testuitzendingen uit de lucht gehaald. Verder staan op de cd  jingles voor Radio Veronica (uit 1994) en Cable One, en alle jingles die het Nederlandse bedrijf Top Format in Haarlem in 1995 en 1996 geheel in PAMS-stijl produceerde voor Radio 10 Gold.