Home Landelijke radio ‘Nederland vormt een reservaat voor piraten’

‘Nederland vormt een reservaat voor piraten’

Nederland vormt een reservaat voor radiopiraten. Dat concludeerde een medewerker van het Agentschap Telecom gisteren tijdens een bijeenkomst over de eerste resultaten van de actie ‘Etherflits’ van deze instelling. Die actie begon 12 maart en heeft als doel illegale radiozenders uit de lucht te halen.

Het agentschap komt tot deze conclusie omdat Europees gezien 62 procent van alle etherpiraten in Nederland huist. De overige 38 procent is verdeeld over de andere landen. Een echte verklaring voor deze cijfers heeft het agentschap, dat onderdeel is van het ministerie van Economische Zaken, niet.

Ook binnen Nederland is het strafbare feit duidelijk geconcentreerd in bepaalde regio’s. Zo zitten de meeste piraten in de noordelijke en oostelijke provincies.

De actie Etherflits richt zich daarom vooral op die gebieden. De afgelopen maand waren de controleurs meestal in Twente actief. In dat gebied zorgde dat voor een afname van de verboden uitzendingen met 25 procent. Het Agentschap wil uiteindelijk een afname van 50 procent.

De actie duurt in principe een jaar en op dit moment zijn er circa veertig zenders uit de lucht gehaald. De controleurs nemen de apparatuur in beslag en delen een boete van 1100 euro uit. Bij herhaling loopt dat op naar 2250 euro per overtreding per week. Die herhalingsboete is wel nodig, omdat zenders soms al snel weer in de lucht zijn. En omdat het agentschap zich nu vooral richt op Twente wanen Groningse piraten zich blijkbaar veilig, want daar namen de activiteiten toe.

Piraten zelf balen van de actie en leggen een verband met de toekomstige verdeling van commerciële radiozenders. Met die verdeling verdient de overheid geld, en de piraten vinden dat zij daar het slachtoffer van worden. Het agentschap wijst die suggestie van de hand. “Deze actie bereiden we al heel lang voor en toevallig valt het nu samen met de herverdeling van de ether. Maar illegaal uitzenden mag gewoon niet en dat moeten wij controleren”, zegt een woordvoerster.

In een normale periode reageren controleurs alleen op klachten over de ontvangst. Nu gaan ze zelf actief op zoek naar piraten. “En dan sporen we in Twente de meest uiteenlopende zenders op”, vertelt een van hen. “Zo komen we namen tegen als ‘Strak en nat’, ‘De nathals’ en ‘lomp en onbenullig’. Soms zijn het jongeren die met elkaar in een schuur uitzenden en het uitzenden zien als alternatief voor een stapavond. Het risico om te worden gepakt vinden ze een kick en als ze tegen de lamp lopen, hoesten ze snel het geld op om weer uit te kunnen zenden.”

Maar de controleurs komen ook oudere piraten tegen die het als hun missie beschouwen om Nederlandstalige-, Tiroler- en Schlagermuziek de ether in te slingeren. (ANP)