Home Landelijke radio NCRV maakt excuses voor advertenties

NCRV maakt excuses voor advertenties

Omroep NCRV heeft vrijdag zijn excuus aangeboden voor de oproep in landelijke kranten aan D66-leden om tegen het paasakkoord te stemmen. De omroep zegt op geen enkele manier te willen bijdragen aan een eventuele kabinetscrisis. “Wij maken ons alleen grote zorgen over de rol van omroepverenigingen binnen het toekomstige publieke bestel, liever gezegd over het marginaliseren of zelfs opheffen van die rol. Zoals u in de advertentie ook kunt lezen roepen wij D66 op om niet akkoord te gaan met de mediaparagraaf van het Paasakkoord, zeker gezien de uitleg van de staatssecretaris in de media”, schrijft de omroep in een verklaring.

De omroepen NCRV, TROS en AVRO riepen de leden van D66 vanochtend via krantenadvertenties in landelijke dagbladen en een spotje op tv op om tegen het akkoord te stemmen. De omroepen zijn niet tevreden met het afgelopen weekeinde gesloten paasakkoord tussen D66 en de andere regeringspartijen CDA en VVD. Volgens hen betekent het akkoord het einde van de publieke omroep. Op zaterdag stemmen de leden van D66 hierover.

“Schandalig”, noemde CDA-kamerlid Joop Atsma de actie vanochtend in het Radio 1 Journaal. “De omroepen zijn bezig met een actie om het kabinet te laten vallen en dat slaat nergens op.” De angst van de omroepen, dat de politiek zich met de inhoud van programma’s gaat bemoeien, is volgens het kamerlid niet aan de orde.