Home Landelijke radio Mogelijk morgen al uitsluitsel over frequentieverdeling

Mogelijk morgen al uitsluitsel over frequentieverdeling

De regering zal waarschijnlijk morgen al bekend maken wie er een etherfrequentie krijgt. Ambtenaren hebben dit weekeinde overgewerkt om de logistieke zaken te regenlen. De staatssecretarissen Van Leeuwen van Cultuur en Wijn van Economische Zaken komen nu hoogstwaarschijnlijk maandag met een besluit naar buiten, aldus een woordvoerster van het laatste departement.

De commissie-Franken adviseerde vrijdag over de verdeling. Het kabinet negeerde echter een motie van de Tweede Kamer om het rapport direct openbaar te maken opdat er alvast wat duidelijkheid zou komen.

De staatssecretaris van Cultuur doet na beoordeling van het advies van de commissie een voordracht aan de staatssecretaris van Economische Zaken, die uiteindelijk de vergunningen verleent. Die gaan in principe op 1 juni in. Maar bij technische problemen is uitstel mogelijk tot 1 september. De radiostations krijgen dan wel een vergunning die drie maanden langer loopt.

Zorgvuldigheid staat voorop. Er lopen al een kleine tachtig juridische procedures tegen de Staat en de miljoenendans om de gunst van de luisteraar heeft de belastingbetaler al “klauwen vol geld” gekost aan schadeclaims, aldus staatssecretaris Wijn.

Wie afvalt of van frequentie verandert heeft straks nog maar kort de tijd om de luisteraars voor te bereiden op de nieuwe situatie.