Home Landelijke radio Ministerie kondigt nieuw frequentiebeleid aan

Ministerie kondigt nieuw frequentiebeleid aan

Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economisch Zaken, heeft bekend gemaakt dat er vanaf de herfst 2007 een nieuwe wet komt. Die biedt meer ruimte aan operators, techniek en draadloze toepassingen.

Om ruimte te scheppen voor toepassingen zoals draadloos telefoneren, digitale televisie en draadloos internetten ontwikkelt het ministerie een nieuw beleid.

Voor vergunninghouders worden de bestaande rechten gerespecteerd. Bij nieuwe vergunningen gelden de nieuwe uitgangspunten en voorwaarden. Omdat die echter aanzienlijke voordelen bieden, zullen ook veel bestaande vergunninghouders voor een nieuwe vergunning kiezen.

Gebruiksrechten die onder de nieuwe wet zijn afgegeven kunnen bijvoorbeeld veel makkelijker worden opgesplitst en doorverkocht. Door de marktwerking die zo ontstaat wordt het aantrekkelijk om de nieuwste zend- en ontvangsttechniek toe te passen. Met digitale techniek passen er bijvoorbeeld 24 radiostations in de ruimte van één oud analoog tv-kanaal.

Veel extra ruimte voor draadloze toepassingen ontstaat er doordat de nieuwe vergunningen binnen een frequentieband ruimte laten voor medegebruikers. Zo’n medegebruiker kan bijvoorbeeld een rederij zijn die in zijn haven een kleine eigen FM-zender neerzet, om wachtende passagiers via de autoradio te informeren.

Centrale regulering met machtigingen blijft de komende jaren nodig, maar wel voor steeds minder toepassingen. Het aantal machtigingen wordt de komende tijd al teruggebracht van 90.000 naar 24.000. Mensen met een pleziervaartuig hebben binnenkort geen machtiging meer nodig voor hun marifoon. Registreren is voldoende.

Agentschap Telecom zorgt dat storing ook in de toekomst binnen minimale grenzen blijft. Het heeft een meetnet opgezet met mobiele en vaste ontvangers door heel Nederland. Daarmee houdt het zeven dagen in de week, 24 uur per dag het radiospectrum in de gaten. Net als een brommer mag een marifoon, een kleine FM-zender of een WiFi-zender niet worden opgevoerd, of misbruikt. Overtredingen komen via het zendernetwerk snel aan het licht, waarna het Agentschap Telecom ingrijpt.

Vorig artikelHenkjan Smits: uitblijven Idols-succes is schuld van radio
Volgend artikelWekelijks bn-er te gast op Juize.FM