Home Landelijke radio Minister moet verkoop Nozema staken

Minister moet verkoop Nozema staken

Minister Zalm moet op last van de rechter de verkoop van Nozema staken. De voorzieningenrechter in Den Haag heeft dat bepaald in een kort geding dat was aangespannen door Broadcast Partners, een concurrent van Nozema. Broadcast Partners wil net als KPN de aandelen van de staat in Nozema overnemen. Volgens de rechter was Broadcast Partners in een nadelige positie in de procedure van de ’controlled auction’, waarbij meerdere potentiële kopers in een aantal rondes biedingen uitbrengen. De hoogte van de biedingen en de identiteit van de bieders worden dan geheim gehouden. Broadcast Partners werd aanvankelijk niet toegelaten tot de ’controlled auction’ en had minder tijd om te voldoen aan de eis om informatie te verstrekken dan andere gegadigden. Bovendien kreeg Broadcast Partners minder informatie over Nozema.

De verkoop van Nozema is politiek een gevoelige kwestie. De Tweede Kamer heeft er grote moeite mee dat de aandelen in handen dreigen te komen van KPN, omdat de telecomgigant dan een meerderheid krijgt in Digitenne, een onderneming die digitale tv-beelden doorgeeft. KPN zou dan een dominante positie krijgen in de markt, waardoor eerlijke concurrentie niet mogelijk zou zijn. De rechter zegt daarover in het vonnis, dat “onvoldoende aannemelijk is gemaakt dat een eventuele verkoop van aandelen aan KPN in strijd is met het mededingingsrecht”.

De staat verkoopt zijn aandelen in Nozema, nadat minister Brinkhorst van Economische Zaken de onderneming gesplitst had in een onderneming die zendmasten in bezit heeft en een onderneming die het zenderpark beheert. [dft]